Do góry

Przetwory Przepis na:

Dżem z truskawek i czerwonej porzeczki

Dżem z truskawek i czerwonej porzeczki

Autor:

Przepisów i artykułów: 6 Ocena: 182

Dodano:

Odsłon: 1333

Smaczny dżem, idealny na śniadanie

Składniki

  • 800 g truskawek
  • 400g czerwonej porzeczki
  • 400 g cukru
  • 1 opakowanie Zelfixu 3:1 Dr Oetker
3-4 os. 60 min łatwe tanie
Reklama
Reklama
Dżem z truskawek i czerwonej porzeczki

Przygotowanie

  1. Porzeczki obrać z gałązek, truskawki odszypułkować. Razem z
    żelfixem umieścić w garnku. Wymieszać, zagotować dodać cukier. Zmniejszyć moc palnika i zagotować, gotować przez około kilka minut, na najmniejszej mocypalnika. Koniecznie mieszając od czasudo czasu.

  2. Słoiki wyparzyć (wrzącą wodą lub w piekarniku nagrzanym do
    100ºC).
    Przelać wrzący dżem, dobrze zakręcić. Odstawić.

  3. Pasteryzacja:
    Spory garnek z szerokim dnem wyłożyć ręcznikami kuchennymi. Włożyć
    słoiki, jeden obok drugiego, nalać wody i zagotować, doprowadzić do
    wrzenia. Zmniejszyć moc palnika, przykryć i gotować około 20 minut. Po
    tym czasie słoiki wyjąć i zostawić do całkowitego wystudzenia.

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (0)

Dodaj komentarz

Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe
Bądź pierwszy. Napisz coś miłego!

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń