Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Smaczny dżem, idealny na śniadanie
Do świąt Bożego Narodzenia coraz bliżej. Dlatego, jeśli planujesz upiec pyszn...
Odsłon: 94072
Uszka z grzybami to jedna z obowiązkowych pozycji na wigilijnym stole. W wiel...
Odsłon: 2785
Polecam. Piernik miodem i przyprawami korzennymi stoi i ten taki jest.
Odsłon: 3573
Polecam. Troszkę pracochłonne, ale warto zrobić.
Odsłon: 1655
Polecm. Ja oczywiście zaraz dodałabym np żurawinę, orzechy, ale takie było ży...
Odsłon: 2338
Do świąt Bożego Narodzenia coraz bliżej. Dlatego, jeśli planujesz upiec pyszn...
Odsłon: 94072
Uszka z grzybami to jedna z obowiązkowych pozycji na wigilijnym stole. W wiel...
Odsłon: 2785
Polecam. Piernik miodem i przyprawami korzennymi stoi i ten taki jest.
Odsłon: 3573
Polecam. Troszkę pracochłonne, ale warto zrobić.
Odsłon: 1655
Polecm. Ja oczywiście zaraz dodałabym np żurawinę, orzechy, ale takie było ży...
Odsłon: 2338
Składniki
Porzeczki obrać z gałązek, truskawki odszypułkować. Razem z żelfixem umieścić w garnku. Wymieszać, zagotować dodać cukier. Zmniejszyć moc palnika i zagotować, gotować przez około kilka minut, na najmniejszej mocypalnika. Koniecznie mieszając od czasudo czasu.
Słoiki wyparzyć (wrzącą wodą lub w piekarniku nagrzanym do 100ºC). Przelać wrzący dżem, dobrze zakręcić. Odstawić.
Pasteryzacja: Spory garnek z szerokim dnem wyłożyć ręcznikami kuchennymi. Włożyć słoiki, jeden obok drugiego, nalać wody i zagotować, doprowadzić do wrzenia. Zmniejszyć moc palnika, przykryć i gotować około 20 minut. Po tym czasie słoiki wyjąć i zostawić do całkowitego wystudzenia.