Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
trochę z nią zabawy ale warto :) jest przepyszna a zapach pomarańczy roznosi się po wszystkich zakątkach mieszkania
Tajski przysmak w wersji małych deserków. Kleisty ryż w kremowym sosie z mlec...
Odsłon: 97
Smaczna kiszona kapusta, z grochem i aromatycznymi grzybami. Polecam jako dod...
Odsłon: 76
Wydaje mi się, że kuchnię resztkową mam opanowaną bardzo dobrze, a w szczegól...
Odsłon: 115
Tajski przysmak w wersji małych deserków. Kleisty ryż w kremowym sosie z mlec...
Odsłon: 97
Smaczna kiszona kapusta, z grochem i aromatycznymi grzybami. Polecam jako dod...
Odsłon: 76
Wydaje mi się, że kuchnię resztkową mam opanowaną bardzo dobrze, a w szczegól...
Odsłon: 115
Składniki
Pomarańcze i cytryny szorujemy gąbką z płynem do naczyń, suszymy. Cytryny obieramy ze skórki, usuwamy całą błonę i wrzucamy do garnka. Ze skórki usuwamy możliwie najwięcej białego, kroimy w cieniutki paseczki i wrzucamy do osobnego garnka.
Zabieramy się za pomarańcze. Jest z nimi trochę zabawy, bo trzeba je obrać usuwając możliwie najwięcej białej skórki i błonek. Ja nacinam pomarańcze dookoła dosyć głęboko i rozdzielam na 8 kawałków. Wycinam miąższ i czyszczę skórkę. Miąższ dodajemy do cytryn, skórkę również kroimy na cienkie paseczki i wczucamy do garnka ze skórkami.
Do miąszu pomarańczowo-cytrynowego dodajemy 2 szklanki cukru i stawiamy na małym ogniu. Doprowadzamy do wrzenia. W międzyczasie gotujemy skórki. Aby marmolada nie była gorzka, najlepiej kilkakrotnie zmienić wodę. Skórki gotujemy do miękości i dodajemy do miąszu. Smażymy aż cały sok odparuje a marmolada zgęstnieje. Ja smażyłam ją na 2 razy po ok 2-3 h.
Gorącą marmoladę przekładamy do wygotowanych słoiczków i mocno zakręcamy. Idealnie nadaje sie do ciast, ciasteczek czy po prostu do herbaty. Smacznego