Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Co roku o tej porze robię sałatkę z buraków przynajmniej z jednej porcji składników. Bardzo ją lubimy na zimno ze słoików i podgrzaną. Podaję ją do obiadu.
Witajcie kochani biegnę dziś do was z nowym przepisem na domowe frytki, tak w...
Odsłon: 1123
Potrawkę podajemy z ryżem. Każdy ugotuje ryż tak jak lubi, ale podaję także p...
Odsłon: 175
Polecam. To jest dobre.
Odsłon: 2212
Wrzesień pachnie ciastem drożdżowym ze śliwkami.
Odsłon: 4256
Witajcie kochani biegnę dziś do was z nowym przepisem na domowe frytki, tak w...
Odsłon: 1123
Potrawkę podajemy z ryżem. Każdy ugotuje ryż tak jak lubi, ale podaję także p...
Odsłon: 175
Polecam. To jest dobre.
Odsłon: 2212
Wrzesień pachnie ciastem drożdżowym ze śliwkami.
Odsłon: 4256
Składniki
Buraki ugotowałam do miękkości dzień wcześniej w łupince. Tak właśnie zachowują kolor i smak. Drugiego dnia ściągnęłam łupinkę i starłam na tarce o dużych oczkach. Paprykę pozbawiłam gniazd nasiennych i pokroiłam w drobniejsze kawałeczki - tak ok. 3 x 3 cm. Cebulę posiekałam w pół talarki. Nie trzeba czekać dnia następnego, żeby zetrzeć buraki. Ja zwyczajnie miałam bardzo mało czasu po pracy i takie rozwiązanie najbardziej mi odpowiadało.
Zagotowałam składniki na zalewę i wrzuciłam cebulę i paprykę. Po ok. 5 minutach dodałam ugotowane i starte buraki czerwone. Poczekałam kilka chwil aż całość zacznie bulgotać i tak gotowałam wszystko jeszcze 5 minut. Nie pasteryzuję tej sałatki. Nakładam gorące do słoików i odwracam wieczkiem do dołu. Przechowuje się bardzo dobrze. Świetnie pasuje jako dodatek do dania obiadowego.