Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Co roku o tej porze robię sałatkę z buraków przynajmniej z jednej porcji składników. Bardzo ją lubimy na zimno ze słoików i podgrzaną. Podaję ją do obiadu.
Buraki ugotowałam do miękkości dzień wcześniej w łupince. Tak właśnie zachowują kolor i smak.
Drugiego dnia ściągnęłam łupinkę i starłam na tarce o dużych oczkach.
Paprykę pozbawiłam gniazd nasiennych i pokroiłam w drobniejsze kawałeczki - tak ok. 3 x 3 cm. Cebulę posiekałam w pół talarki.
Nie trzeba czekać dnia następnego, żeby zetrzeć buraki. Ja zwyczajnie miałam bardzo mało czasu po pracy i takie rozwiązanie najbardziej mi odpowiadało.
Zagotowałam składniki na zalewę i wrzuciłam cebulę i paprykę. Po ok. 5 minutach dodałam ugotowane i starte buraki czerwone. Poczekałam kilka chwil aż całość zacznie bulgotać i tak gotowałam wszystko jeszcze 5 minut.
Nie pasteryzuję tej sałatki. Nakładam gorące do słoików i odwracam wieczkiem do dołu.
Przechowuje się bardzo dobrze.
Świetnie pasuje jako dodatek do dania obiadowego.
Lekka, smaczna surówka na niedzielne przyjęcie, a dla lubiących fetę można do...
Odsłon: 1603
Kalarepa z warzywami do słoików zapraszam jak robię ten prosty przepis
Odsłon: 41
Surówka ze świeżych ogórków na pierwszy rzut oka przypomina klasyczną mizerię...
Odsłon: 305
Kalarepa z warzywami do słoików zapraszam jak robię ten prosty przepis
Odsłon: 41
Surówka ze świeżych ogórków na pierwszy rzut oka przypomina klasyczną mizerię...
Odsłon: 305
Składniki
Buraki ugotowałam do miękkości dzień wcześniej w łupince. Tak właśnie zachowują kolor i smak. Drugiego dnia ściągnęłam łupinkę i starłam na tarce o dużych oczkach. Paprykę pozbawiłam gniazd nasiennych i pokroiłam w drobniejsze kawałeczki - tak ok. 3 x 3 cm. Cebulę posiekałam w pół talarki. Nie trzeba czekać dnia następnego, żeby zetrzeć buraki. Ja zwyczajnie miałam bardzo mało czasu po pracy i takie rozwiązanie najbardziej mi odpowiadało.
Zagotowałam składniki na zalewę i wrzuciłam cebulę i paprykę. Po ok. 5 minutach dodałam ugotowane i starte buraki czerwone. Poczekałam kilka chwil aż całość zacznie bulgotać i tak gotowałam wszystko jeszcze 5 minut. Nie pasteryzuję tej sałatki. Nakładam gorące do słoików i odwracam wieczkiem do dołu. Przechowuje się bardzo dobrze. Świetnie pasuje jako dodatek do dania obiadowego.
Przepisy Przetwory
Przetwory
Sałatka szwedzka z ogórków na zimę
Przetwory
Tarta kalarepa z warzywami do słoików na zimową zupę
Przetwory
Młoda kapusta z papryka na zimę do słoików. Przepis babci.
Przetwory
Krokodylki w zalewie słodko-kwaśnej
Sałatka szwedzka z ogórków na zimę
Bardzo prosta i pyszna sałatka z ogórków do słoików zapraszam po przepis
Odsłon: 95
Tarta kalarepa z warzywami do słoików na zimową zupę
Kalarepa z warzywami do słoików zapraszam jak robię ten prosty przepis
Odsłon: 41