Do góry

Sałatki Przepis na:

Sałatka witaminowa

Sałatka witaminowa

Autor:

Przepisów i artykułów: 51 Ocena: 4379

Dodano:

Odsłon: 7030

Ta sałatka witaminowa może stanowić samodzielne danie, jest przy tym niskokalorycznym źródłem witamin, szczególnie jeśli przyrządza się ją z sosem winegret lub tylko z oliwą. ;-)

Składniki

  • 1 sałata lodowa
  • 1 sałata roszponka
  • 1 sałata endywia
  • 1 ogórek
  • 1 kalarepa
  • 1 marchew
  • 3 dymki
  • 1 pęczek rzodkiewek
  • 1 łodyga selera naciowego
  • 1 żółta papryka
  • 1 czerwona papryka
  • 10 dag pieczarek
  • SOS WINEGRET:
  • 6 łyżek oliwy z oliwek
  • 2 łyżki octu winnego lub soku z cytryny
  • szczypta soli i pieprzu
  • ;-)
3-4 os. 30 min średnie przystępne
Reklama
Reklama
Sałatka witaminowa

Przygotowanie

  1. Składniki sosu dokładnie ze sobą połączyć, po czym podzielić na trzy części. Sałaty umyć, podzielić na listki, osuszyć. Wszystkie warzywa starannie oczyścić i umyć.

  2. Pieczarki, kalarepę, pół ogórka pokroić na plasterki, wymieszać z roszponką i częścią sosu.

  3. Papryki pokroić na krążki, seler naciowy na kawałki, resztę ogórka na plasterki, wymieszać z endywią, zalać drugą częścią sosu.

  4. Marchew i rzodkiewki pokroić w plasterki, dymkę w ósemki, wymieszać z sałatą lodową i resztą sosu. Sałaty odstawić na 15-20 minut, a następnie podawać ułożone razem w misce lub naczyniu z przegródkami. RADA: Sos winegret można wzbogacić dodając do niego odrobinę ziół prowansalskich lub musztardy.

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (0)

Dodaj komentarz

Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe
Bądź pierwszy. Napisz coś miłego!

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń