Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Przepis bierze udział w konkursie
Świeża, pożywna sałatka z nutą sezonowych polskich owoców. Z powodzeniem stanowić może lekki obiad w gorący letni dzień. Dodatek ciecierzycy i gorgonzoli uzupełni zapotrzebowanie na białko, a sezam i owoce wiśni dodadzą ciekawego smaku. Zazwyczaj dekorowana granatem-tu naszą polską porzeczką!
Miska, blender, tarka
Składniki
Pieczone buraki zetrzeć na tarce na cienkie plastry razem z cebulą. Czosnek przecisnąć przez praskę i wymieszać z burakami. Mix sałat wyłożyć na duży talerz, na to wyłożyć buraki, porzeczki, wydrylowane wiśnie i cieciorkę. Posypać pestkami, ułożyć kawałki sera. Polać sosem. Na wierzch wysypać uprażony na patelni sezam i posiekany koperek.
Wiśnie bez pestek wrzucić na rozgrzaną patelnię, po chwili dodać tahini I oliwę, mieszamy. Dolać ocet, wyłączyć kuchenkę, doprawić solą i pieprzem. Na koniec łyżeczkę miodu i miksujemy na gładką emulsję, którą polewamy sałatkę