Jak uzbierać 12 potraw wigilijnych? Sprawdź gotową listę

Czy masz już wszystkie dania przygotowane na wigilię i ogarnęła cię prawdziwa magia świąt Bożego Narodzenia? A może nie wiesz, jak uzbierać 12 potraw wigilijnych? Jeśli nie możesz się ich doliczyć na swoim stole, sprawdź gotową listę dań - zdążysz jeszcze uzupełnić menu!

Fot.123RF/Picsel

Spis treści:

Choć w różnych częściach Polski przygotowuje się regionalne potrawy wigilijne, to w większości domów w naszym kraju wyznaje się wspólną zasadę - tych dań powinno być 12. Zwyczaje bożonarodzeniowe pielęgnowane są od dawnych lat, ale nieco się zmieniły. Liczba potraw rosła wraz z upływem czasu. 

Kiedyś jadano tylko siedem posiłków, ponieważ cyfra symbolizowała doskonałość. Potem już dziewięć - ze względu na taką liczbę chórów anielskich. Dlaczego teraz spożywamy 12 potraw podczas wigilijnej kolacji? Już wyjaśniamy. Niektórzy tłumaczą, że jest to nawiązanie do 12 apostołów lub 12 miesięcy w roku. Dawniej, przygotowanie tak dużej ilości jedzenia było też oznaką bogactwa.

12 wigilijnych potraw - jak liczyć?

Choć niektórzy do dań wliczają już opłatek, to my sugerujemy rozpocząć od przystawek. Na listę 12 wigilijnych potraw możesz więc włączyć pierogi z kapustą, gołąbki, paszteciki, czy łazanki. Następnie zazwyczaj są dwie zupy - barszcz czerwony, grzybowa, rybna czy migdałowa.

Na danie główne pojawia się ryba - dodatków może tu być naprawdę dużo. Dwa rodzaje kapust? Chałka? Ziemniaki z warzywami? Każde z nich liczy się oddzielnie. Na końcu do listy wlicz jeszcze desery. Makowiec, sernik, keks świąteczny, makówka, kutia lub kluski z makiem to tylko niektóre propozycje. Jeśli wraz z rodziną przez długi czas świętujecie wigilijny wieczór,  to z pewnością zjecie więcej.

Do listy 12 wigilijnych potraw możecie więc doliczyć także sałatki warzywne lub śledzie w różnej postaci. Nie martw się, jeśli nie przygotowałeś tak dużej liczby oddzielnych dań. Pamiętaj, że uszka i barszcz czerwony możesz uznać za dwa osobne dania. Podobnie jak wigilijnego karpia i wszelkie dodatki do niego. W ten sposób na pewno uzbierasz zwyczajową liczbę dań.

Sprawdź według naszej listy:

  • przystawka: pierogi, gołąbki, łazanki, paszteciki, krokiety,
  • zupa: barszcz czerwony, grzybowa, rybna, barszcz biały lub żur z grzybami, migdałowa, fasolowa,
  • danie główne: karp (lub inna ryba), seleryba,
  • dodatki do dania głównego: kapusta z grochem, kapusta z fasolą, kapusta z soczewicą, kapusta z grzybami, chałka, ziemniaki, warzywa, kompot z suszu, poncz owocowy,
  • słodkie desery: kutia, kluski z makiem, makówka, moczka, ciasta (np. sernik, makowiec, keks, piernik), pierniczki,
  • kolacja: sałatka jarzynowa, sałatka ziemniaczana, śledzie w galarecie, śledzie w śmietanie, śledzie po kaszubsku, grzybowy pasztet.

Jakie przystawki przygotować na wigilię?

W każdym polskim domu znajdzie się przynajmniej jedna przystawka wigilijna. To mogą być pierogi w różnych postaciach, krokiety, paszteciki, uszka do barszczu albo łazanki czy gołąbki. Zazwyczaj podaje się niewielką porcję, aby nie zapełnić żołądka gości przed daniami głównymi. Zainspiruj się poniższymi przepisami Smakerowiczów:

2. Pierogi z kapustą i ziemniakami

 Pierogi z kapustą i ziemniakami Zobacz przepis

Pierogi z kapustą i ziemniakami / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie

3. Gołąbki z karpiem

 Gołąbki z karpiem Zobacz przepis

Gołąbki z karpiem według Ewy Wachowicz / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie

4. Gołąbki z ziemniakami

 Gołąbki z ziemniakami Zobacz przepis

Gołąbki z ziemniakami / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie

5. Gołąbki z rodzynkami

 Gołąbki z rodzynkami Zobacz przepis

Gołąbki z rodzynkami / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie

6. Krokiety wigilijne

 Krokiety wigilijne Zobacz przepis

Krokiety wigilijne / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie

Jakie zupy zrobić na wigilię?

Przygotuj tradycyjny barszcz czerwony, grzybową lub rybną. Możesz też po prostu podać ulubioną zupę swojej rodziny - nic nie stoi na przeszkodzie! Sprawdzone receptury na potrawy wigilijne poniżej:

1. Tradycyjny barszcz wigilijny

 Tradycyjny barszcz wigilijny Zobacz przepis

Barszcz wigilijny według przepisu babci / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie

2. Wigilijna zupa grzybowa

 Wigilijna zupa grzybowa Zobacz przepis

Wigilijna zupa grzybowa według Adama Borowicza / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie

3. Zupa rybna z głowy karpia

 Zupa rybna z głowy karpia Zobacz przepis

Zupa rybna z głowy karpia / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie

Jakie danie główne podać na wigilii?

W przypadku najbardziej sycącej potrawy głównej masz spore pole do popisu. Nie musisz obowiązkowo przyrządzać karpia. Świetnie sprawdzi się też dorsz, łosoś lub - dla wegetarian i wegan - seleryba. Przygotuj też smaczne dodatki, takie jak kapusta z grzybami czy kapusta czerwona z grochem, i nie zapomnij o napoju! Kompot z suszu to tradycyjna potrawa wigilijna, którą albo się uwielbia, albo nie lubi. Drugiej grupie proponujemy przygotowanie aromatycznego owocowego ponczu.

1. Smażony karp

 Smażony karp Zobacz przepis

Smażony karp / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie

2. Pieczony dorsz

 Pieczony dorsz Zobacz przepis

Pieczony dorsz / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie

3. Łosoś z piekarnika

 Łosoś z piekarnika Zobacz przepis

Łosoś z piekarnika z dodatkami / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie

4. Kompot z suszu

 Kompot z suszu Zobacz przepis

Kompot z suszu / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie

5. Kompot jabłkowo-korzenny

 Kompot jabłkowo-korzenny Zobacz przepis

Kompot jabłkowo-korzenny / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie

Wigilijne dania na słodko

Podczas świąt nie może też zabraknąć deseru! Już kompletnie napełnieni poprzednimi daniami, chętnie sięgamy po wigilijne ciasta, np. sernik, makowiec czy piernik. W niektórych regionach Polski podaje się obowiązkowo makówkę, kutię lub kluski z makiem. Trochę słodyczy na stole musi się pojawić. Zainspiruj się pomysłami naszych Użytkowników:

1. Piernik ekspresowy

 Piernik ekspresowy Zobacz przepis

Piernik ekspresowy / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie

2. Świąteczny sernik

 Świąteczny sernik Zobacz przepis

Świąteczny sernik / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie

3. Świąteczny keks

 Świąteczny keks Zobacz przepis

Świąteczny keks / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie

4. Puszek makowy z brzoskwiniami

 Puszek makowy z brzoskwiniami Zobacz przepis

Puszek makowy z brzoskwiniami / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie

5. Wegański makowiec bez pieczenia

 Wegański makowiec bez pieczenia Zobacz przepis

Wegański makowiec bez pieczenia / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie

Pamiętaj, że to tylko nasze propozycje na bogate menu wigilijne. Wcale nie musisz się kierować utartymi ścieżkami - ważne, żeby te szczególne dni spędzić w rodzinnej atmosferze, na stół serwując ulubione dania swoich bliskich. Życzymy wszystkiego dobrego z okazji świąt Bożego Narodzenia!

Zobacz także:

Dlaczego makowiec pęka przy pieczeniu? Ten trik sprawi, że ciasto będzie idealne »

Świąteczny obiad - przygotuj idealne mięso na uroczyste spotkanie »

Zachwala ją Robert Makowicz. Tę niedocenianą przyprawę stosuj także leczniczo »

Komentarze

Ostatnio komentowane przepisy

Desery Deser z gorzkiej czekolady

Dwa skałdniki dzielą was od wspaniałego czekoladowego deseru.

Odsłon: 73

15 min
2
Dania główne Papryka faszerowana z grzybami

Grzyby leśne suszymy, mrozimy lub pasteryzujemy w zalewie, by cieszyć się ich...

Odsłon: 1097

30 min
5
Dania główne Schab w sosie cebulowym

Schab w sosie cebulowym to przepyszne polskie danie, które łączy w sobie kruc...

Odsłon: 46

15 min
1

Polecane artykuły

Informacje Beszbarmak, lagman, baursak. Przepisy na dania prosto z Kazachstanu

Kuchnia kazachska, mocno związana z historią i kulturą tego azjatyckiego kraju, oferuje wyjątkowe potrawy, które łączą wpływy zarówno wschodnie, ja...

2
Informacje Dieta bezglutenowa – jak zacząć i jakie przepisy warto wypróbować?

Dieta bezglutenowa zyskuje na popularności, nie tylko wśród osób cierpiących na celiakię, ale także u tych, którzy chcą poprawić swoje samopoczucie...

0
Informacje Jak czyścić rydze? Przygotuj najlepsze potrawy z rydzami

Rydz to jeden z najpopularniejszych grzybów, znany nie tylko ze swojego atrakcyjnego smaku, ale również prozdrowotnych właściwości. Ponadto wyróżni...

6
Ewa gotuje Lokalne produkty w kuchni Ewy Wachowicz. Zawojski pstrąg i oscypek w roli głównej

Ewa Wachowicz w swoim programie z chęcią korzysta z sezonowych warzyw i owoców oraz produktów od lokalnych dostawców. W 520. odcinku swojego progra...

6