W sałatce, sosie lub solo. Jakie śledzie na święta przygotować?

Śledź to ryba wszechobecna w polskiej kuchni. Swoją pozycję zawdzięcza licznym postom oraz stosunkowo niskiej cenie. Obowiązkowo pojawia się na wigilijnych stołach, czyli wtedy, gdy obyczaj nakazuje powstrzymanie się od spożywania mięsa. Jakie śledzie na święta przygotować? Odkryj najlepsze przepisy.

Fot.123RF/Picsel

Spis treści:

Śledź bałtycki to ryba niskokaloryczna - 100 gramów to zaledwie 106,8 kcal (oczywiście, wiele zależy od tego, z czym podamy rybę - ta w sosie śmietanowym drastycznie zwiększy swoją kaloryczność). Aż 76,7 proc. śledzia to woda, tłuszczu jest 3,7 proc., a z kolei 18,1 proc. to bardzo dobrze przyswajalne białko. W 100 gramach śledzia bałtyckiego jest aż 40,4 proc. dziennego zapotrzebowania na selen, 33,4 proc. na fosfor oraz 14,8 proc. na magnez. Śledź jest bogaty również w wapń, cynk i miedź. Jak wykazały badania, nawet - uznawana za bardzo zdrową - oliwa z oliwek nie zawiera tak wiele zdrowych kwasów omega-3 oraz omega-6, co śledzie.

Sprawdź także: 9 najlepszych sposobów na moczenie śledzi. Będą rozpływać się w ustach

Nasz organizm nie jest w stanie sam wytworzyć tych kwasów, w związku z czym należy dostarczyć je wraz z pożywieniem. Kwasy omega-3 zapewniają prawidłową pracę układu krążenia oraz zabezpieczają nas przed groźnymi chorobami serca. Ponadto pomagają obniżyć poziom złego cholesterolu, a także przyśpieszają przemianę materii. Co więcej, składniki zawarte w rybach wspierają funkcjonowanie układu nerwowego. Dodatkowo wspomagają pamięć i poprawiają koncentrację, a także mają właściwości przeciwzapalne i przeciwalergiczne.

Jak podawać śledzie?

Wykwintne potrawy w formie sałatki ze śledziem przygotują nawet ci, którzy na co dzień omijają kuchnię szerokim łukiem. Podane w elegancki sposób (np. przystrojone świeżymi ziołami w ozdobnej, szklanej misie) przykują uwagę gości i będą doskonałym pomysłem na przystawkę. Ponadto tak przygotowane danie można swobodnie dzielić, dlatego świetnie nadaje się jako posiłek, gdy idziemy w gości.

Dobrze marynowane śledzie stanowią również pyszną przekąskę. Z czego zatem przygotować zaprawę, która w połączeniu z rybą da oryginalny smak? Oczywiście najpowszechniej znane są marynaty tworzone na bazie octu, soli i oleju, jednak aby wydobyć głębie ich smaku, warto zainwestować czas i stworzyć pyszny sos nieco wcześniej, by śledzie mogły poleżeć w jego towarzystwie przynajmniej jeden dzień.

Strzałem w dziesiątkę na świątecznym stole będzie śledź marynowany w jogurtowej marynacie z dodatkiem czosnku, bazylii i oliwy z oliwek - smak będzie z pewnością intensywny, ale gwarantujemy, że zachwyci wszystkich gości. Kulinarnym hitem ostatnich lat jest również zielone lub czerwone pesto - dlaczego nie zamarynować nim śledzi?

Co jeszcze można zrobić ze śledzi? Odpowiedź na to pytanie znają nasi użytkownicy. Oto niektóre z ich propozycji świąteczne przekąski ze śledziami.

1. Śledzie z suszonymi śliwkami

 Śledzie z suszonymi śliwkami Zobacz przepis

Śledzie z suszonymi śliwkami / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie

2. Śledzie Gajowego

 Śledzie Gajowego Zobacz przepis

Śledzie Gajowego / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie

3. Śledzie pod pierzynką

 Śledzie pod pierzynką Zobacz przepis

Śledzie pod pierzynką / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie

4. Przepis na śledzie wigilijne

 Przepis na śledzie wigilijne Zobacz przepis

Przepis na śledzie wigilijne / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie

5. Koreczki z matjasów

 Koreczki z matjasów Zobacz przepis

Śledzie wigilijne / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie

6. Śledzie z żurawiną

 Śledzie z żurawiną Zobacz przepis

Śledzie z żurawiną / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie

7. Śledzie po litewsku

 Śledzie po litewsku Zobacz przepis

Śledzie po litewsku / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie

8. Śledzie korzenno-pomidorowe

 Śledzie korzenno-pomidorowe Zobacz przepis

Śledzie korzenno-pomidorowe / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie

9. Śledzie z pomarańczą

 Śledzie z pomarańczą Zobacz przepis

Śledzie z pomarańczą / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie

10. Śledzie po wileńsku

 Śledzie po wileńsku Zobacz przepis

Śledzie po wileńsku / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie

11. Śledzie po szwedzku

 Śledzie po szwedzku Zobacz przepis

Śledzie po szwedzku / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie

12. Śledzie proboszcza

 Śledzie proboszcza Zobacz przepis

Śledzie proboszcza / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie

13. Śledzie w curry

 Śledzie w curry Zobacz przepis

Śledzie w curry / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie

14. Śledzie po grecku

 Śledzie po grecku Zobacz przepis

Śledzie po grecku / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie

15. Śledzie po japońsku

 Śledzie po japońsku Zobacz przepis

Śledzie po japońsku / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie

16. Sałatka śledziowa

 Sałatka śledziowa Zobacz przepis

Sałatka śledziowa / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie

17. Sałatka szuba ze śledziem

 Sałatka szuba ze śledziem Zobacz przepis

Sałatka szuba ze śledziem / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie

18. Sałatka śledziowa

 Sałatka śledziowa Zobacz przepis

Sałatka śledziowa / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie

19. Sałatka śledziowa z porem

 Sałatka śledziowa z porem Zobacz przepis

Sałatka śledziowa z porem / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie

20. Sałatka śledziowa

 Sałatka śledziowa Zobacz przepis

Sałatka śledziowa / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie

Zobacz także: 

Tak Magda Gessler robi ciasto na uszka. Aż rozpływa się w ustach »

Największe błędy przy pieczeniu sernika. Ciasto pęka i kruszy się przy krojeniu »

Po tym poznasz silny niedobór. Więcej zmarszczek i siwe włosy to nie wszystko »

Komentarze

Ostatnio komentowane przepisy

>60 min
2
Dania główne Danie z bobu i młodych ziemniaków

Bób jest u nas bardzo lubiany, więc kiedy nadchodzi pora korzystamy z niego,...

Odsłon: 119

30 min
5
30 min
3
Śniadania Jajecznica ze szczypiorkiem

Prosta, delikatna jajecznica z dodatkiem mleka i szczypiorku doskonała na szy...

Odsłon: 144

15 min
5
Ciasta Brzoskwiniowa nuta

Delikatne, subtelne ciasto , pięknie wygląda i super smakuje.

Odsłon: 147

60 min
7

Polecane artykuły

Informacje Co zrobić z młodego czosnku? Możesz ukisić, upiec, a młode pędy zblanszować

Wraz z nadejściem wiosny i lata w sklepach i na straganach zaczynają pojawiać się sezonowe warzywa, a wśród nich młody czosnek – znany z intensywne...

5
Informacje Dania z resztek z grilla. Pierożki, frittata i forszmak z grillowanym mięsem

Lato to idealny moment na spotkania ze znajomymi przy ogrodowym grillu. Jeśli po całonocnym biesiadowaniu zostało ci dużo resztek, nie wyrzucaj ich...

1
Informacje Rewelacyjne ciasta z porzeczkami. 7 przepisów na każdą okazję

Porzeczki - w zależności od odmiany - charakteryzują się lekko cierpkim lub kwaśnym smakiem, który idealnie przełamuje słodycz. To właśnie dlatego...

26
Informacje Dlaczego ogórki są puste w środku? Prosty trik pomoże ci tego uniknąć

Co zrobić, żeby ogórki nie były puste w środku? Przygotowanie idealnych ogórków małosolnych lub kiszonych wcale nie jest tak prostą sprawą, jak mog...

326