Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Sprawdzony przepis na "Ciasto chałwowe z bezami"
Przepis dnia
Chicken burger z dodatkiem karmelizowanych pieczarek. Gorąco polecam!
Odsłon: 333
Ciasto piernikowe z orzechowym kremem to prawdziwa pychotka bożonarodzeniowa,...
Odsłon: 14796
Pieczenie, zdobienie pierniczków to cudowna zabawa dla dzieci i dorosłych. Z...
Odsłon: 1756
Szybka i pyszna sałatka na każdą okazję.
Odsłon: 17116
Przepis dnia
Chicken burger z dodatkiem karmelizowanych pieczarek. Gorąco polecam!
Odsłon: 333
Ciasto piernikowe z orzechowym kremem to prawdziwa pychotka bożonarodzeniowa,...
Odsłon: 14796
Pieczenie, zdobienie pierniczków to cudowna zabawa dla dzieci i dorosłych. Z...
Odsłon: 1756
Szybka i pyszna sałatka na każdą okazję.
Odsłon: 17116
Składniki
Biszkopty: ubij białka na sztywno, dodaj resztę składników. Oddzielnie upiecz biszkopt jasny i ciemny (po 15 minut w temp. 180°C).
Kremy: połowę mleka zagotuj. Wymieszaj żółtka, budynie, mąkę ziemniaczaną i tortową, resztę mleka, cukry waniliowe. Wlej do mleka, ugotuj budyń. Kiedy ostygnie – zmiksuj z masłem. Podziel krem na dwie części. Jedną część zmiksuj z chałwą; drugą – z nutellą.
Biszkopt ciemny posmaruj kremem chałwowym. Rozłóż na niej warstwę bezów. Posmaruj je kremem czekoladowym (z nutellą). Nakryj jasnym biszkoptem. Wstaw ciasto do lodówki, aby zastygło.
Porcje: 20, przygot. 120 min, cena 2,45 zł, kalorie 405 kcal.
<strong>Jadwiga Kwiek z Faściszowej</strong>Źródło: Takie jest życie