Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Sprawdzony przepis na "Ciasto chałwowe z bezami"
Przepis tradycyjny na pysznego , o chrupiącej skórce pstrąga, pieczonego w ca...
Odsłon: 447
Twarogowe ciasteczka z cukrem - tylko 4 składniki
Odsłon: 153
Bezglutenowy piernik z dodatkiem mąki kukurydzianej i owsianej wcale nie trac...
Odsłon: 5551
Prosty, szybki obiad - ulubiony makaron, pieczarki i pyszny sos na bazie kwaś...
Odsłon: 1124
Polecam. Troszkę pracochłonne, ale warto zrobić.
Odsłon: 452
Dzisiaj zapraszam na sernik „Plaster miodu”, czyli ciasto bez pieczenia o del...
Odsłon: 1255
Przepis tradycyjny na pysznego , o chrupiącej skórce pstrąga, pieczonego w ca...
Odsłon: 447
Twarogowe ciasteczka z cukrem - tylko 4 składniki
Odsłon: 153
Bezglutenowy piernik z dodatkiem mąki kukurydzianej i owsianej wcale nie trac...
Odsłon: 5551
Prosty, szybki obiad - ulubiony makaron, pieczarki i pyszny sos na bazie kwaś...
Odsłon: 1124
Polecam. Troszkę pracochłonne, ale warto zrobić.
Odsłon: 452
Dzisiaj zapraszam na sernik „Plaster miodu”, czyli ciasto bez pieczenia o del...
Odsłon: 1255
Składniki
Biszkopty: ubij białka na sztywno, dodaj resztę składników. Oddzielnie upiecz biszkopt jasny i ciemny (po 15 minut w temp. 180°C).
Kremy: połowę mleka zagotuj. Wymieszaj żółtka, budynie, mąkę ziemniaczaną i tortową, resztę mleka, cukry waniliowe. Wlej do mleka, ugotuj budyń. Kiedy ostygnie – zmiksuj z masłem. Podziel krem na dwie części. Jedną część zmiksuj z chałwą; drugą – z nutellą.
Biszkopt ciemny posmaruj kremem chałwowym. Rozłóż na niej warstwę bezów. Posmaruj je kremem czekoladowym (z nutellą). Nakryj jasnym biszkoptem. Wstaw ciasto do lodówki, aby zastygło.
Porcje: 20, przygot. 120 min, cena 2,45 zł, kalorie 405 kcal.
<strong>Jadwiga Kwiek z Faściszowej</strong>Źródło: Takie jest życie