Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Wypróbowany przepis na "Ciasto ze śliwkami i zapachem cynamonu"
Dzisiaj moje ulubione gołąbki które przygotowuję na święta. Są to gołąbki z g...
Odsłon: 2680
Uszka postne, grzybowe w naszym domu robi się na dwa sposoby- z suszonymi grz...
Odsłon: 523
Polecam. Napisałam piernik, ale właściwie powinnam napisać ciasto korzenne...
Odsłon: 209
Przepis na pyszne i niezwykle aromatyczne pierniczki korzenne w polewie z cze...
Odsłon: 6476
Polecam. Zaskakujący dodatek do farszu, ale zapewniam, że genialny. Nie ukr...
Odsłon: 397
Dzisiaj moje ulubione gołąbki które przygotowuję na święta. Są to gołąbki z g...
Odsłon: 2680
Uszka postne, grzybowe w naszym domu robi się na dwa sposoby- z suszonymi grz...
Odsłon: 523
Polecam. Napisałam piernik, ale właściwie powinnam napisać ciasto korzenne...
Odsłon: 209
Przepis na pyszne i niezwykle aromatyczne pierniczki korzenne w polewie z cze...
Odsłon: 6476
Polecam. Zaskakujący dodatek do farszu, ale zapewniam, że genialny. Nie ukr...
Odsłon: 397
Składniki
Przepis przysłała Maria Koper z Koronowa
opakowanie mrożonego ciasta francuskiego, jajko, 6-7 łyżek dżemu śliwkowego, 1 kg śliwek, 10 dag masła, 2 łyżeczki cynamonu, 3 łyżki cukru pudru, 6 łyżek cukru.
Ciasto francuskie rozmroź. Jajko roztrzep. Dużą blachę wyłóż papierem do pieczenia. Z ciasta odkrój 12 wąskich pasków, każdy skręć. Resztę cia sta ułóż w formie, środki posmaruj dżemem śliwkowym, a krawędzie jajkiem. Ułóż na nich poskręcane paski ciasta, lekko dociśnij.
Śliwki umyj, przekrój na pół, wyjmij pestki. Pokrój na plastry, ułóż na cieście, posmaruj stopionym masłem, posyp cukrem wymieszanym z cynamonem. Wstaw do rozgrzanego do temp. 190°C piekarnika, piecz 25 minut. Posyp cukrem pudrem.Źródło: Chwila dla Ciebie