Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Wypróbowany przepis na "Ciasto ze śliwkami i zapachem cynamonu"
Ciasto Biała Góra to wielowarstwowy deser z lekkiego biszkoptu, chrupiącej be...
Odsłon: 97538
To odżywcza, bardzo smaczna zupa. Z powodzeniem może zastąpić dwudaniowy obia...
Odsłon: 1928
Krokiety z mięsem z rosołu, idealne połączenie smaku i filozofii nie marnowan...
Odsłon: 5763
Tradycyjne kotlety schabowe w nieco innym wydaniu. Jest to danie łatwe w przy...
Odsłon: 5768
Ciasto Biała Góra to wielowarstwowy deser z lekkiego biszkoptu, chrupiącej be...
Odsłon: 97538
To odżywcza, bardzo smaczna zupa. Z powodzeniem może zastąpić dwudaniowy obia...
Odsłon: 1928
Krokiety z mięsem z rosołu, idealne połączenie smaku i filozofii nie marnowan...
Odsłon: 5763
Tradycyjne kotlety schabowe w nieco innym wydaniu. Jest to danie łatwe w przy...
Odsłon: 5768
Składniki
Przepis przysłała Maria Koper z Koronowa
opakowanie mrożonego ciasta francuskiego, jajko, 6-7 łyżek dżemu śliwkowego, 1 kg śliwek, 10 dag masła, 2 łyżeczki cynamonu, 3 łyżki cukru pudru, 6 łyżek cukru.
Ciasto francuskie rozmroź. Jajko roztrzep. Dużą blachę wyłóż papierem do pieczenia. Z ciasta odkrój 12 wąskich pasków, każdy skręć. Resztę cia sta ułóż w formie, środki posmaruj dżemem śliwkowym, a krawędzie jajkiem. Ułóż na nich poskręcane paski ciasta, lekko dociśnij.
Śliwki umyj, przekrój na pół, wyjmij pestki. Pokrój na plastry, ułóż na cieście, posmaruj stopionym masłem, posyp cukrem wymieszanym z cynamonem. Wstaw do rozgrzanego do temp. 190°C piekarnika, piecz 25 minut. Posyp cukrem pudrem.Źródło: Chwila dla Ciebie