Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Z czekoladą można przemycić prawie wszystko...
Sałatka wigilijna która od bardzo wielu lat jest obowiązkowa na naszym wigili...
Odsłon: 3469
Polecam. Lekka, zdrowa sałatka. Nie tylko na śniadanie.
Odsłon: 353
Pyszne ciasto bez pieczenia, na petitkach, z kremowym, budyniowym nadzieniem...
Odsłon: 186
Polecam. Zwykła bułeczka. Wybornie smakuje z kubkiem mleka.
Odsłon: 624
Polecam. Pychota. Samo dobro.
Odsłon: 925
Sałatka wigilijna która od bardzo wielu lat jest obowiązkowa na naszym wigili...
Odsłon: 3469
Polecam. Lekka, zdrowa sałatka. Nie tylko na śniadanie.
Odsłon: 353
Pyszne ciasto bez pieczenia, na petitkach, z kremowym, budyniowym nadzieniem...
Odsłon: 186
Polecam. Zwykła bułeczka. Wybornie smakuje z kubkiem mleka.
Odsłon: 624
Polecam. Pychota. Samo dobro.
Odsłon: 925
Składniki
Czekoladę pokruszyć na drobne kawałki, rozpuścić w mikrofalówce - ok 1,5 - 2 min. na 800 W. Herbatniki lub babkę (keks - cokolwiek mamy w domu - oczywiście bez pleśni itp.) drobno pokruszyć widelcem, ewentualnie włożyć do worka foliowego i rozwałkować, wrzucić do rozgrzanej czekolady. Dodać śmietanę wg uznania oraz olejek zapachowy (lub alkohol w wersji dla dorosłych). Konsystencja masy powinna przypominać plastelinę. Nabierać w dłonie porcje wielkości orzecha włoskiego i formować kulki. Można opanierować w kakao, wiórkach kokosowych, pokruszonych orzechach, migdałach - de gustibus. Układać na tacy lub dużym talerzu w jednej warstwie do przeschnięcia. Najlepsze na drugi dzień po zrobieniu.