Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Z czekoladą można przemycić prawie wszystko...
Ciasto piernikowe z orzechowym kremem to prawdziwa pychotka bożonarodzeniowa,...
Odsłon: 10800
Pieczenie, zdobienie pierniczków to cudowna zabawa dla dzieci i dorosłych. Z...
Odsłon: 1178
Szybka i pyszna sałatka na każdą okazję.
Odsłon: 11620
Wyjątkowy w smaku, tradycyjny śledź w pysznej zalewie. W naszym domu raczej n...
Odsłon: 734
Ciasto piernikowe z orzechowym kremem to prawdziwa pychotka bożonarodzeniowa,...
Odsłon: 10800
Pieczenie, zdobienie pierniczków to cudowna zabawa dla dzieci i dorosłych. Z...
Odsłon: 1178
Szybka i pyszna sałatka na każdą okazję.
Odsłon: 11620
Wyjątkowy w smaku, tradycyjny śledź w pysznej zalewie. W naszym domu raczej n...
Odsłon: 734
Składniki
Czekoladę pokruszyć na drobne kawałki, rozpuścić w mikrofalówce - ok 1,5 - 2 min. na 800 W. Herbatniki lub babkę (keks - cokolwiek mamy w domu - oczywiście bez pleśni itp.) drobno pokruszyć widelcem, ewentualnie włożyć do worka foliowego i rozwałkować, wrzucić do rozgrzanej czekolady. Dodać śmietanę wg uznania oraz olejek zapachowy (lub alkohol w wersji dla dorosłych). Konsystencja masy powinna przypominać plastelinę. Nabierać w dłonie porcje wielkości orzecha włoskiego i formować kulki. Można opanierować w kakao, wiórkach kokosowych, pokruszonych orzechach, migdałach - de gustibus. Układać na tacy lub dużym talerzu w jednej warstwie do przeschnięcia. Najlepsze na drugi dzień po zrobieniu.