Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Przepis wart wypróbowania: "Drożdżowe zawijasy"
To zupa idealna na świąteczny stół o bardzo wyrazistym smaku i pięknym rumian...
Odsłon: 227
Przepis na pyszne i mocno czekoladowe brownie w wersji klasycznej. To ciasto...
Odsłon: 744
Nieskomplikowany sernik, jest prosty, dość szybki w wykonaniu, a przy tym bar...
Odsłon: 923
To zupa idealna na świąteczny stół o bardzo wyrazistym smaku i pięknym rumian...
Odsłon: 227
Przepis na pyszne i mocno czekoladowe brownie w wersji klasycznej. To ciasto...
Odsłon: 744
Nieskomplikowany sernik, jest prosty, dość szybki w wykonaniu, a przy tym bar...
Odsłon: 923
Składniki
ok. 90 minut • Porcja 300 kcal • Koszt porcji ok. 1 zł • Przepis na 12 porcji
Dwie szklanki mąki wymieszaj z drożdżami i łyżką cukru. Wlej ciepłe mleko, roztopione masło i wyrób ciasto. Odstaw do wyrośnięcia.
Śliwki umyj, osusz, rozetnij je wzdłuż na pół i usuń pestki.
Jajka ubij z łyżką cukru i kilkoma kroplami olejku cytrynowego. Dodaj je do ciasta wraz z resztą mąki i ponownie wyrabiaj do czasu, aż ciasto zacznie odstawać od ręki. Odstaw do wyrośnięcia.
Stolnicę podsyp mąką i rozwałkuj ciasto na grubość około 2 cm, nadając mu kształt prostokąta. Na cieście rozsmaruj równomiernie dżem i posyp orzeszkami. Na wierzchu porozkładaj połówki śliwek.
Zwiń ciasto w roladę, dociskając zawinięty brzeg. Następnie pokrój ją w plastry o grubości około 2,5 cm.
Plastry ciasta ułóż na blasze wyłożonej papierem do pieczenia, zachowując kilkucentymetrowe odstępy. Posyp je cukrem w perełkach. Rozgrzej piekarnik do 180°C. Piecz zawijasy około 50 minut, aż się pięknie przyrumienią.Źródło: Kobieta i życie