Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Pączki holenderskie Oliebollen powstają, jak tradycyjne pączusie, z ciasta drożdżowego. Tym, co je wyróżnia, to dodatki i sposób smażenia. Do ciasta na holenderskie Oliebollen dodajemy pokrojone jabłko i rodzynki. Pączki formujemy za pomocą dwóch łyżek i smażymy na głębokim tłuszczu.
Żeberka do obiadu przygotowane w pysznej musztardowo - miodowej marynacie. Że...
Odsłon: 108
Polecam np na drugie śniadanie.
Odsłon: 237
Zachciało mi się po śniadaniu zjeść coś co jest związane z owocami. Po krótk...
Odsłon: 238
Żeberka do obiadu przygotowane w pysznej musztardowo - miodowej marynacie. Że...
Odsłon: 108
Polecam np na drugie śniadanie.
Odsłon: 237
Zachciało mi się po śniadaniu zjeść coś co jest związane z owocami. Po krótk...
Odsłon: 238
Składniki
Mleko podgrzej w rondelku - powinno być ciepłe, ale nie gorące.
Do miski pokrusz świeże drożdże. Wsyp cukier. Składnik zalej ciepłym mlekiem. Zaczyn wymieszaj i odstaw na około 10 minut w ciepłe miejsce.
Mąkę przesiej do miski. Dodaj szczyptę soli, cukier waniliowy. Wbij jedno całe jajko. Następnie wlej zaczyn. Składniki dokładnie wymieszaj łyżką.
Jabłko obierz ze skórki i pokrój w drobną kostkę.
Do ciasta dodaj rodzynki i pokrojone jabłko. Składniki ponownie wymieszaj. Miskę przykryj czystą ściereczką i odstaw na godzinę w ciepłe miejsce do wyrośnięcia.
Do garnka wlej litr oleju. Rozgrzej do temperatury 180 stopni. Dwie łyżki zanurz w rozgrzanym oleju, następnie nabierz nimi ciasto i wrzuć na rozgrzany tłuszcz. Pączki oliebollen smaż partiami (po około 6 pączków w jednej partii). Wyciągaj na talerz wyścielony ręcznikiem papierowym, kiedy nabiorą pięknego, złocistego koloru.
Przed podaniem oliebollen oprósz cukrem pudrem.