Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Każdy z nas pamięta jesienny obrazek jeża niosącego na plecach jabłuszko... Właśnie to zainspirowało mnie do przygotowania ciasta pleśniak z pysznymi polskimi jabłkami. Ciasto zasmakuje całej rodzinie i z pewnością ociepli jesienne dni. Krucha góra i delikatny środek w sam raz nawiązują do jesieni, jesiennych jabłek i dzieciństwa z wypiekami mamy :)
Buraczki marynowane to znakomity przetwór, który składa się z buraków podłużn...
Odsłon: 37
Zdecydowanie jest to najlepszy piernik jaki kiedykolwiek jadłam. Robię go od...
Odsłon: 128
Buraczki marynowane to znakomity przetwór, który składa się z buraków podłużn...
Odsłon: 37
Zdecydowanie jest to najlepszy piernik jaki kiedykolwiek jadłam. Robię go od...
Odsłon: 128
Składniki
1. Obieramy jabłka. 2. Blaszkę wykładamy papierem do pieczenia. 3. Wsypujemy 2 szklanki mąki. 4. Dosypujemy 1 łyżeczkę proszku do pieczenia. 5. Wsypujemy 3 duże łyżki cukru. 6. Dosypujemy szczyptę soli. 7. Dodajemy całą kostkę (250 g) margaryny. 8. Wlewamy 4 łyżki oleju. 9. Dodajemy 5 żółtek z jajek. 10. 5 białek z jajek wlewamy do osobnego garnuszka. 11. Białka odstawiamy do lodówki. 12. Ugniatamy ciasto. 13. Dzielimy ciasto na 2 równe części. 14. Jedną połowę ciasta rozkładamy na blaszce. 15. Robimy dziurki za pomocą widelca. 16. Odstawiamy na 2 godziny do lodówki.
17. Do drugiej połowy ciasta wsypujemy 1 lub 2 duże łyżki kakao. 18. Ugniatamy. 19. Odstawiamy ciasto z kakaem do lodówki. 20. Ustawiamy piekarnik na 190°C. 21. Pokrojone jabłka układamy na cieście. 22. Ubijamy białka, powoli dosypując szklankę cukru. 23. Ubitą masę przekładamy na ciasto z jabłkami i rozprowadzamy. 24. Ciasto z kakaem trzemy na tarce i posypujemy nim masę. 25. Ciasto wkładamy do nagrzanego piekarnika. 26. Wyciągamy upieczone ciasto. 27. Posypujemy cukrem pudrem. Temperatura pieczenia: 190°C Czas pieczenia: ok. 50 minut