Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Smaczny pomysł na "Sernik makowy"
Kokosowy deser z herbatnikami i słodką, chrupiącą kokosową pierzynką. Deser j...
Odsłon: 8657
Zupa wiśniowa to najlepsza zupa owocowa w sezonie letnim. Zdrowa i smaczna z...
Odsłon: 74
Kokosowy deser z herbatnikami i słodką, chrupiącą kokosową pierzynką. Deser j...
Odsłon: 8657
Zupa wiśniowa to najlepsza zupa owocowa w sezonie letnim. Zdrowa i smaczna z...
Odsłon: 74
Składniki
Ze składników zagnieść ciasto, po czym podzielić je na 5 części. Pierwszą rozwałkować i posmarować powidłami. Przygotować masę makową: białka ubić z cukrem, dodać mak oraz zapach migdałowy, dobrze wymieszać.
Każdą z czterech części ciasta rozwałkować na cienki placek. Rozłożyć na nich masę makową i uformować rolady. Położyć je obok siebie na blachę na posmarowanym powidłami spodzie z ciasta.
Żółtka z 6 jajek utrzeć z margaryną. Do masy dodać ser, cukier, budyń. Schłodzone białka ubić na sztywną pianę ze szczyptą soli i także dodać do masy serowej. 4 Całość dokładnie wymieszać – tak, by się połączyły. Przygotowaną masą serową zalać rolady. Ciasto piec ok. 1 i 1/2 godziny (180oC). Ostudzić.
Do masy makowej warto dodać drobniutko siekane orzechy włoskie lub lekko pokruszone płatki migdałów.
ok. 120 minutŹródło: Twoje Imperium