Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Smaczny pomysł na "Sernik na zimno z wiśniami"
Propozycja na ryż na sypko do potraw chińskich i nie tylko. Tak przygotowany...
Odsłon: 30
U mnie sezon na rabarbar trwa dalej, polecam pyszne i puszyste ciasto z rabar...
Odsłon: 4187
Pieczenie, zdobienie pierniczków to cudowna zabawa dla dzieci i dorosłych. Z...
Odsłon: 576
Polecam. Zawsze szybko znika ze stołu.
Odsłon: 658
Propozycja na ryż na sypko do potraw chińskich i nie tylko. Tak przygotowany...
Odsłon: 30
U mnie sezon na rabarbar trwa dalej, polecam pyszne i puszyste ciasto z rabar...
Odsłon: 4187
Pieczenie, zdobienie pierniczków to cudowna zabawa dla dzieci i dorosłych. Z...
Odsłon: 576
Polecam. Zawsze szybko znika ze stołu.
Odsłon: 658
Składniki
Wiśnie umyj, osusz, wydryluj. Jeśli nie masz drylownicy, pestki z wiśni możesz usunąć agrafką (wbij ją w miejsce gdzie był ogonek tą częścią agrafki, która się nie rozpina) lub rozgiętym spinaczem biurowym.
Żelatynę włóż do rondla, zalej 1/4 szklanki zimnej wody i odstaw, by spęczniała. Następnie rozpuść ją na małym ogniu, mieszając. Odstaw, by ostygła.
Do dużej miski przełóż około 30 dag wiśni, wlej kolejno sok z cytryny, jogurt naturalny, śmietankę kremówkę, miód, cukier oraz przestudzoną żelatynę. Następnie wszystko zmiksuj blenderem na gładką masę.
Podłużną foremkę wyłóż przezroczystą folią spożywczą. Pokruszone biszkopty lub herbatniki wymieszaj z roztopionym masłem na jednolitą masę. Wyłóż nimi dno foremki.
Następnie wylej połowę masy jogurtowo-śmietanowej, na niej rozłóż odłożone wiśnie i zalej pozostałą masą. Formę wstaw do lodówki, by deser dobrze stężał.
Tuż przed podaniem wyjmij go z formy i przełóż na podłużny półmisek. Usuń folię, posyp startą czekoladą.
<strong> (bez czasu oczekiwania): 40 minut. Porcja: 400 kilokalorii.</strong>Źródło: Świat i Ludzie