Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Przepis wart wypróbowania: "Swojski jabłecznik z żurawiną"
Ta sałatka jest bardzo dobrą propozycją dla osób, które są na diecie oraz cho...
Odsłon: 106
Zastanawialiście się kiedyś skąd swoją nazwę wzięły leniwe pierogi? Leniwe są...
Odsłon: 287
Krokiety z pieczarkami są dobre zarówno na codzienny jak i świąteczny obiad....
Odsłon: 2864
Ta sałatka jest bardzo dobrą propozycją dla osób, które są na diecie oraz cho...
Odsłon: 106
Zastanawialiście się kiedyś skąd swoją nazwę wzięły leniwe pierogi? Leniwe są...
Odsłon: 287
Krokiety z pieczarkami są dobre zarówno na codzienny jak i świąteczny obiad....
Odsłon: 2864
Składniki
Jabłka obrać, wykroić gniazda nasienne, pokroić na cząstki, np. ósemki. Sok jabłkowy zagotować z 2 łyżkami cukru. Do soku włożyć pokrojone jabłka, gotować 2-3 minuty. Odcedzić, sok zachować.
Masło utrzeć z 17,5 dag cukru i cukrem wanilinowym. Ucierając, kolejno wbijać jajka. Mąkę wymieszać z proszkiem do pieczenia. Porcjami wsypywać do masy. Dolać mleko, dobrze wymieszać mikserem.
Blachę posmarować tłuszczem. Wylać ciasto. Ułożyć kawałki jabłek, lekko wciskając je w ciasto. Wstawić do piekarnika rozgrzanego do 200°C. Piec 30-35 minut.
Konfiturę morelową podgrzać, a następnie przetrzeć przez sitko. Posmarować nią wierzch upieczonego placka. Żurawinę przebrać, opłukać, osączyć. Włożyć do soku z gotowania jabłek.
Gotować 3-4 minuty. Żurawinę odcedzić i rozsypać ją na wierzchu ciasta. Ewentualnie posypać cukrem trzcinowym.
Czas przygotowania: około 75 minutŹródło: Życie na gorąco