Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Przepis wart wypróbowania: "Swojski jabłecznik z żurawiną"
Przepyszne bezmięsne kotleciki.
Odsłon: 2320
Poznaj jesienną wersję tradycyjnych kopytek. Dodatek dyni, który zaproponował...
Odsłon: 419
Przepis dnia
Pierś z gęsi może być świetnym pomysłem na uroczysty rodzinny obiad. Świetnie...
Odsłon: 3280
Przepyszne bezmięsne kotleciki.
Odsłon: 2320
Poznaj jesienną wersję tradycyjnych kopytek. Dodatek dyni, który zaproponował...
Odsłon: 419
Przepis dnia
Pierś z gęsi może być świetnym pomysłem na uroczysty rodzinny obiad. Świetnie...
Odsłon: 3280
Składniki
Jabłka obrać, wykroić gniazda nasienne, pokroić na cząstki, np. ósemki. Sok jabłkowy zagotować z 2 łyżkami cukru. Do soku włożyć pokrojone jabłka, gotować 2-3 minuty. Odcedzić, sok zachować.
Masło utrzeć z 17,5 dag cukru i cukrem wanilinowym. Ucierając, kolejno wbijać jajka. Mąkę wymieszać z proszkiem do pieczenia. Porcjami wsypywać do masy. Dolać mleko, dobrze wymieszać mikserem.
Blachę posmarować tłuszczem. Wylać ciasto. Ułożyć kawałki jabłek, lekko wciskając je w ciasto. Wstawić do piekarnika rozgrzanego do 200°C. Piec 30-35 minut.
Konfiturę morelową podgrzać, a następnie przetrzeć przez sitko. Posmarować nią wierzch upieczonego placka. Żurawinę przebrać, opłukać, osączyć. Włożyć do soku z gotowania jabłek.
Gotować 3-4 minuty. Żurawinę odcedzić i rozsypać ją na wierzchu ciasta. Ewentualnie posypać cukrem trzcinowym.
Czas przygotowania: około 75 minutŹródło: Życie na gorąco