Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Jedną z nich jest pyszny, warstwowy makowiec. Jest to klasyczny, kruchy makowiec tylko przekładany ciastem kruchym. Jest to w sumie proste ciasto w wykonaniu. Smak i aromat ciasta tworzą niezwykła kompozycję. Moim zdaniem taki makowiec to doskonała propozycja na święta.
Uszka z mięsem drobiowo -wieprzowym, idealne do barszczu czerwonego. Prosty...
Odsłon: 3905
Nie ma Święt Bożego Narodzenia bez piernika. Bardzo ważny jest miód dodawany...
Odsłon: 636
Budowanie domku z piernika, robienie pierniczków, to świetna zabawa. Poza tym...
Odsłon: 3852
Dzisiaj przedstawiam przepis na pasztet z warzywami takimi jak groszek, march...
Odsłon: 420
Uszka z mięsem drobiowo -wieprzowym, idealne do barszczu czerwonego. Prosty...
Odsłon: 3905
Nie ma Święt Bożego Narodzenia bez piernika. Bardzo ważny jest miód dodawany...
Odsłon: 636
Budowanie domku z piernika, robienie pierniczków, to świetna zabawa. Poza tym...
Odsłon: 3852
Dzisiaj przedstawiam przepis na pasztet z warzywami takimi jak groszek, march...
Odsłon: 420
Składniki
Ciasto kruche: Z podanych składników zagniatamy ciasto. Chłodzimy dwie godziny. Zimne ciasto dzielimy na trzy części. Każdą część ciasta wałkujemy oddzielnie. Masa makowa: Mleko wraz z miodem zagotowujemy. Wrzącym mlekiem zalewamy mielony mak. Czekamy około 30 minut, aż mak napęcznieje. Dodajemy rodzynki i mielone orzechy. Mieszamy. Kwadratową formę do pieczenia smarujemy masłem i obsypujemy bułką tartą. Układamy najpierw pierwszą część ciasta. Następnie połowę masy makowej. Następnie drugą część ciasta. Następnie układamy drugą połowę masy makowej. Na masę makową układamy ostatnią część ciasta. Pieczemy w 180 stopniach przez 45 minut. Studzimy. Lukier: Cukier puder, wodę i sok z cytryny mieszamy. Gotowym lukrem dekorujemy wystudzone ciasto.
Zapraszam do mojego bloga !