Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Sprawdzony przepis na "Żywiecki przekładaniec z dwiema masami"
Proponujemy rosół gotowany na kościach wołowych szpikowych zwanych potocznie...
Odsłon: 224
Jeśli masz ochotę na coś słodkiego, ale nie chcesz rezygnować ze zdrowych wyb...
Odsłon: 1094
Proponujemy rosół gotowany na kościach wołowych szpikowych zwanych potocznie...
Odsłon: 224
Jeśli masz ochotę na coś słodkiego, ale nie chcesz rezygnować ze zdrowych wyb...
Odsłon: 1094
Składniki
Na stolnicę przesiewamy mąkę z sodą. W misce ucieramy masło z żółtkami, miodem, cukrem i mlekiem. Przekładamy do mąki i zagniatamy ciasto. Na całą dobę wkładamy do lodówki. Po wyjęciu dzielimy ciasto na trzy części. Każdą część wałkujemy na placek o bokach 35 x 40 cm i pieczemy trzy placki po 20 minut w temperaturze 180oC.
Masa z kaszy manny: mleko doprowadzamy do wrzenia, wsypujemy kaszę, gotujemy, ciągle mieszając, do zgęstnienia. Studzimy. Margarynę ucieramy z cukrem pudrem. Nie przerywając ucierania, dodajemy po łyżce zimnej kaszy manny.
Masa budyniowa: z podanych składników gotujemy budyń. Odstawiamy do wystygnięcia.
Placki przekładamy masami, wierzch smarujemy roztopioną czekoladą. Odstawiamy na kilka godzin do zastygnięcia. Dekorujemy według uznania.
Czas przygotowania: 120 minut. Cena jednej porcji: około 0,90 zł.
Wartość odżywcza 1 porcji: 290 kcal. Białko: 8 g. Tłuszcz: 21,2 g. Węglowodany: 55 g.Źródło: Rewia