Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Chyba nie tylko ja mam odwieczny problem co zrobić z kurczakiem z "niedzielnego rosołu" :)
Proste ciasto makowe na kruchym spodzie z kruszonką na wierzchu. Łatwe do upi...
Odsłon: 674
Sernik z rodzynkami. W sam raz na Święta. Przepis na dużą blaszkę. Wszystk...
Odsłon: 454
Proste ciasto makowe na kruchym spodzie z kruszonką na wierzchu. Łatwe do upi...
Odsłon: 674
Sernik z rodzynkami. W sam raz na Święta. Przepis na dużą blaszkę. Wszystk...
Odsłon: 454
Składniki
Trzeba najpierw przygotować wszystkie składniki
Na dużej patelni bądź w dużym rondlu rozgrzewamy oliwę i masło. Wsypujemy cebulę, zioła, ostrą papryczkę chili i czosnek. Chwile smażymy tylko do momentu aż cebula się zeszkli. Uważamy żeby czosnek się nie przypalił.
Wsypujemy ryż i smażymy go do momentu aż ziarna się zeszklą i będą się robiły przezroczyste.
Zaczynamy podlewać ryż bulionem. Wlewamy po kilka łyżek i gdy ryż wciągnie bulin dolewamy kolejną porcje bulionu.
Zaczynamy wrzucać powoli pozostałe składniki: paprykę, pieczarki, mięso. Jeżeli trzeba podlewamy nadal bulionem. Na koniec wrzucamy kukurydzę. Dokładamy jeszcze kawałek masła ( ok 2 łyżki)
Podajemy posypane startym parmezanem.
Uwaga! z podanych proporcji wychodzi olbrzymia porcja risotto :) Smacznego