Do góry

Dania główne Przepis na:

Aksamitny krem selerowy z rzodkiewką

Aksamitny krem selerowy z rzodkiewką

Autor:

Przepisów i artykułów: 1732 Ocena: 14724

Dodano:

Odsłon: 0

Wypróbowany przepis na "Aksamitny krem selerowy z rzodkiewką"

Składniki

  • 2–3 spore młode selery
  • 1 pęczek rzodkiewek
  • 40 dag ziemniaków
  • 10 dag wędzonego boczku
  • 6 szkl. bulionu warzywnego
  • 2/3 szkl. kwaśnej śmietany
  • 1 op. rzeżuchy
  • 1 mała cebula (najlepiej dymka)
  • 1 ząbek czosnku
  • 1 łyżeczka masła ostra przyprawa curry w proszku sól
  • pieprz
3-4 os. 60 min łatwe przystępne
Reklama
Reklama
Aksamitny krem selerowy z rzodkiewką

Przygotowanie

  1. Selery i ziemniaki obierz, pokrój na kawałki. Cebulę i czosnek obierz, posiekaj. Boczek pokrój w kostkę. Wrzuć na rozgrzaną patelnię. Wysmaż na chrupko, zdejmij.

  2. Na tej samej patelni rozgrzej masło, zeszklij na nim cebulę i czosnek. Przełóż je do garnka. Dodaj ziemniaki oraz seler. Poczekaj, aż całość zawrze, zmniejsz płomień i gotuj 15–20 minut.

  3. Rzodkiewki oczyść, opłucz, grubo zetrzyj. Warzywa razem z wywarem zmiksuj na gładko. Przypraw na pikantnie solą, pieprzem oraz curry. Rozlej do kokilek.

  4. Do każdej nalej porcję śmietany. Lekko przemieszaj widelcem, aby powstał dekoracyjny wzorek. Zupę posyp kosteczkami boczku. Na wierzchu połóż startą rzodkiewkę i rzeżuchę.

    Źródło: Naj

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (0)

Dodaj komentarz

Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe
Bądź pierwszy. Napisz coś miłego!

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń