Do góry

Dania główne Przepis na:

Aksamitny krem z podgrzybków

Aksamitny krem z podgrzybków

Autor:

Przepisów i artykułów: 956 Ocena: 7982

Dodano:

Odsłon: 1

Smaczny pomysł na "Aksamitny krem z podgrzybków"

Składniki

  • 500 g podgrzybków
  • szczypta soli
  • pieprz
  • 2 łyżki masła
  • kostka bulionu warzywnego
  • 2 szklanki wody
  • 2 łyżki śmietany 30 lub 36 proc
  • szczypta gałki muszkatołowej
  • gałązka świeżego rozmarynu
  • 1/3 szklanki białego wina (opcjonalnie)
3-4 os. 60 min łatwe przystępne
Reklama
Reklama
Aksamitny krem z podgrzybków

Przygotowanie

  1. Umyj i pokrój osuszone podgrzybki w cienkie plasterki. Wrzuć na rozgrzane masło. Smaż, aż zbrązowieją. Zalej grzyby bulionem warzywnym. Ewentualnie dosól do smaku i całość gotuj na wolnym ogniu 10-15 minut.

  2. Zahartuj śmietanę (wlej do śmietany trochę zupy, by wyrównać temperatury) i razem z pieprzem, szczyptą gałki muszkatołowej i soli dodaj do zupy. Na 1-2 minuty przed końcem gotowania możesz dolać 1/3 szklanki wina, by wzbogacić smak.

  3. Zmiksuj na gładką, jednolitą masę. Posyp rozmarynem.

  4. Usmaż dodatkowo na maśle kilka grzybów, którymi udekorujesz krem.

  5. Czas przygotowania: ok. 30 minut • porcja: 90 kcal • koszt: ok. 2,50 zł • dla 4 osób.

    Źródło: Olivia

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (0)

Dodaj komentarz

Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe
Bądź pierwszy. Napisz coś miłego!

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń