Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Smaczny pomysł na "Aksamitny krem z podgrzybków"
Paszteciki krucho-drożdżowe w tym przepisie inspirowane są smakami i tradycyj...
Odsłon: 113060
Zupa z wiśni zerwanych prosto z drzewa, świeżych i dorodnych to smak naszego...
Odsłon: 442
Przepis na pyszne i mocno kremowe risotto z bobem, boczkiem i prażonymi ziarn...
Odsłon: 786
Sprawdzony przepis na zaprawę do karkówki. Mięso, które w niej poleży jest so...
Odsłon: 581
Paszteciki krucho-drożdżowe w tym przepisie inspirowane są smakami i tradycyj...
Odsłon: 113060
Zupa z wiśni zerwanych prosto z drzewa, świeżych i dorodnych to smak naszego...
Odsłon: 442
Przepis na pyszne i mocno kremowe risotto z bobem, boczkiem i prażonymi ziarn...
Odsłon: 786
Sprawdzony przepis na zaprawę do karkówki. Mięso, które w niej poleży jest so...
Odsłon: 581
Składniki
Umyj i pokrój osuszone podgrzybki w cienkie plasterki. Wrzuć na rozgrzane masło. Smaż, aż zbrązowieją. Zalej grzyby bulionem warzywnym. Ewentualnie dosól do smaku i całość gotuj na wolnym ogniu 10-15 minut.
Zahartuj śmietanę (wlej do śmietany trochę zupy, by wyrównać temperatury) i razem z pieprzem, szczyptą gałki muszkatołowej i soli dodaj do zupy. Na 1-2 minuty przed końcem gotowania możesz dolać 1/3 szklanki wina, by wzbogacić smak.
Zmiksuj na gładką, jednolitą masę. Posyp rozmarynem.
Usmaż dodatkowo na maśle kilka grzybów, którymi udekorujesz krem.
Czas przygotowania: ok. 30 minut • porcja: 90 kcal • koszt: ok. 2,50 zł • dla 4 osób.Źródło: Olivia