Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Przepis wart wypróbowania: "Babeczki warzywno-ziołowe z serem feta"
Dynia to prawdziwa królowa jesieni, z której w prosty sposób przygotować możn...
Odsłon: 808
Puszysty sernik z dodatkiem mleka w proszku rozpływa się w ustach. Cieszy się...
Odsłon: 425263
To przepis na tradycyjną pizzę na grubym drożdżowym cieście. Taka pizza kojar...
Odsłon: 10760
Dynia to prawdziwa królowa jesieni, z której w prosty sposób przygotować możn...
Odsłon: 808
Puszysty sernik z dodatkiem mleka w proszku rozpływa się w ustach. Cieszy się...
Odsłon: 425263
To przepis na tradycyjną pizzę na grubym drożdżowym cieście. Taka pizza kojar...
Odsłon: 10760
Składniki
Rozgrzej piekarnik do 180 st. C. Cukinie umyj (jeśli mają grubą skórkę – obierz), zetrzyj na tarce (grube oczka), posól, po czym odsącz z soku.
Ser feta pokrój w kostkę lub pokrusz, a czosnek obierz i drobno posiekaj.
W misce wymieszaj mąkę oraz zioła prowansalskie. Dodaj szczyptę pieprzu i sól (łyżeczka wystarczy, feta jest słona).
W osobnym naczyniu roztrzep jajka z mlekiem i stopionym masłem, przelej do miski z mąką. Dodaj czosnek, cukinię, ser feta. Wymieszaj drewnianą łyżką.
Foremki do babeczek (pojedyncze lub w dużej formie muffinowej) natłuść olejem i nałóż do nich ciasto. Posmaruj roztrzepanym jajkiem.
Piecz ok. 30 minut. Następnie wyjmij na kratkę, lekko ostudź. Podaj, gdy są ciepłe lub na zimno.Źródło: Świat kobiety