Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Podejrzane u rodziny, tak mi smakowało że musiałam zrobić :) Wersja bez mięsa.
Ziemniaki ścieramy na tarce o najdrobniejszych oczkach - jak do placków. Można użyć maszynki, ja robiłam to ręcznie. Następnie wrzucamy na sitko i odcedzamy wodę. Na chwilę zostawiamy po czym odlewamy wodę i pozostały na dnie krochmal dodajemy do masy.
Jedną cebulę ścieramy na surowo na tarce (ja to robiłam na dużych oczkach) i dodajemy do ziemniaków.
Drugą cebulę kroimy drobno i podsmażamy na maśle z dodatkiem majeranku (ok. łyżeczkę) i kurkumy (ok pół łyżeczki).
Do masy ziemniaczanej dodajemy podsmażoną cebulkę, mus z dyni, jajka, mąkę ziemniaczaną i ryżową (lub inną, może być zwykła), sól, pieprz i gałkę muszkatołową. Dokładnie mieszamy.
Wykładamy do naczynia do zapiekania lub blaszki wyłożonej papierem do pieczenia (u mnie wysmarowane tłuszczem i wysypane kasza manną ceramiczne naczynie) i na wierzch ścinamy nożem wiórki masła. Pieczemy ok 1 godziny w 180-190 stopniach.
Podlaska babka ziemniaczana ma bardzo długą i bogatą historię. Tradycyjnie da...
Odsłon: 18384
Proste, ale jakże efektowne ciasto bez pieczenia na bazie serka waniliowego i...
Odsłon: 50
Pyszne, słodkie pieczone buraki, ostra, orzechowa rukola i chrupiące orzechy,...
Odsłon: 54
Wszystko co najlepsze na śniadanko. Jajka od szczęśliwych kurek, słodki serek...
Odsłon: 53
Proste, ale jakże efektowne ciasto bez pieczenia na bazie serka waniliowego i...
Odsłon: 50
Pyszne, słodkie pieczone buraki, ostra, orzechowa rukola i chrupiące orzechy,...
Odsłon: 54
Wszystko co najlepsze na śniadanko. Jajka od szczęśliwych kurek, słodki serek...
Odsłon: 53
Składniki
Ziemniaki ścieramy na tarce o najdrobniejszych oczkach - jak do placków. Można użyć maszynki, ja robiłam to ręcznie. Następnie wrzucamy na sitko i odcedzamy wodę. Na chwilę zostawiamy po czym odlewamy wodę i pozostały na dnie krochmal dodajemy do masy.
Jedną cebulę ścieramy na surowo na tarce (ja to robiłam na dużych oczkach) i dodajemy do ziemniaków.
Drugą cebulę kroimy drobno i podsmażamy na maśle z dodatkiem majeranku (ok. łyżeczkę) i kurkumy (ok pół łyżeczki).
Do masy ziemniaczanej dodajemy podsmażoną cebulkę, mus z dyni, jajka, mąkę ziemniaczaną i ryżową (lub inną, może być zwykła), sól, pieprz i gałkę muszkatołową. Dokładnie mieszamy.
Wykładamy do naczynia do zapiekania lub blaszki wyłożonej papierem do pieczenia (u mnie wysmarowane tłuszczem i wysypane kasza manną ceramiczne naczynie) i na wierzch ścinamy nożem wiórki masła. Pieczemy ok 1 godziny w 180-190 stopniach.
Przepisy Dania główne
Dania główne
Pieczone kotlety mielone faszerowane fasolką szparagową i pomidorem
Dania główne
Fasolka szparagowa z pieczarkami w śmietanie z nutą czosnku
Dania główne
Paluchy drobiowe zawijane w boczek
Dania główne
Krokiety z kapustą i pieczarkami.
Pieczone kotlety mielone faszerowane fasolką szparagową i pomidorem
Polecam, pyszne. Mięso dobrze smakuje z fasolką szparagową, suszonymi pomidor...
Odsłon: 100
Fasolka szparagowa z pieczarkami w śmietanie z nutą czosnku
Może to być dodatek do obiadu lub samodzielne danie. Polecam.
Odsłon: 125