Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Przepis wart wypróbowania: "Bakłażanowe wachlarze z kurczakiem"
Wersja kiełbasek z papryką i cebulą, którą można przyrządzić albo na patelni,...
Odsłon: 144
Zupa z zielonego groszku tym razem wzbogacona koprem włoskim, który nadaje no...
Odsłon: 296
szybko, smacznie, prosto Ryż jest codziennym posiłkiem Kurdów i oni są mistrz...
Odsłon: 1522
Wersja kiełbasek z papryką i cebulą, którą można przyrządzić albo na patelni,...
Odsłon: 144
Zupa z zielonego groszku tym razem wzbogacona koprem włoskim, który nadaje no...
Odsłon: 296
szybko, smacznie, prosto Ryż jest codziennym posiłkiem Kurdów i oni są mistrz...
Odsłon: 1522
Składniki
Filety opłucz, osusz, potnij w paski. Mięso włóż do miseczki. Posyp przyprawami. Przykryj folią i wstaw na godzinę do lodówki. Bakłażany umyj, wytrzyj, przekrój na pół. Potem potnij wzdłuż w plasterki, nie docinając do końca. Tak przygotowane bakłażany posyp solą i ułóż na kratce kuchennej, by puściły gorzki sok. Po godzinie opłucz je i wytrzyj.
Papryki oczyść, pokrój w kosteczkę. Cebulę oraz czosnek obierz, posiekaj. Na patelni rozgrzej 2 łyżki oliwy. Zrumień na niej kurczaka. Dołóż pokrojone warzywa i smaż jeszcze 10 minut. Pod koniec przypraw do smaku. Żółty ser i mozzarellę zetrzyj.
Połówki bakłażana ułóż w formie. Rozchyl, w nacięcia włóż przygotowane nadzienie. Skrop oliwą. Piecz ok. 30 minut w temp. 180°C. Pod koniec pieczenia posyp bakłażany serami.Źródło: Naj