Do góry

Dania główne Przepis na:

Bigos - cały garnek (13,5l)

Bigos - cały garnek (13,5l)

Autor:

Przepisów i artykułów: 1 Ocena: 6

Dodano:

Odsłon: 910

Gotuję ten bigos 1-2 razy do roku. Porcjuje i zamrarzam.

Składniki

  • Etap 1 :
  • - 1 kg kapusty świeżej ( drobno poszatkować )
  • - 300g boczek wędzony ( pokroić w kostkę )
  • Etap 2 :
  • - 5 kg kapusty kiszonej
  • - 10 suszonych śliwek ( pokroić )
  • - 10 zgniecionych ziaren ziela angielskiego
  • - 10 drobno pokrojonych suszonych owoców jałowca
  • - 6 liści laurowych
  • Etap 3 :
  • - 2 garście suszonych grzybów
  • Etap 4 :
  • - 6 cebul, średnica ok. 5 cm ( drobno pokroić )
  • - 0,5 kg kiełbasy śląskiej
  • - 3 łyżki oleju
  • Etap 5 :
  • - 1 kg wołowiny, pokrojonej w kostkę
  • - 1 kg wieprzowiny, pokrojonej w kostkę
  • - 250 g cielęciny, pokrojonej w kostkę
  • Etap 6 :
  • - szklanka czerwonego wina
  • - 200ml koncentratu pomidorowego
  • - 2,5 łyżki kminku ( zmielony )
  • - 3 łyżki majeranku
  • - sól
  • - pieprz
> 6 os. > 60 min łatwe przystępne
Reklama
Reklama
Bigos - cały garnek (13,5l)

Przygotowanie

  1. Gotujemy świeżą kapustę z pokrojonym, wędzonym boczkiem.

  2. 4 kg kiszonej kapusty przepłukać pod bieżącą wodą i odcisnąć.
    Resztę kiszonej kapusty odcisnąć z nadmiaru soku.
    Włożyć do dużego garnka (mój ma 13,5l) i zalać wrzątkiem (ok. 3 litry), dodać ugotowaną kapustę z boczkiem, śliwki, ziele angielskie, jałowiec i liście laurowe. Dusić, aż zmięknie (min. 60 min).
    Do tego czasu wykonujemy etapy 3 - 5 .

  3. W małym garnuszku zalać suszone grzyby wrzątkiem i odstawić.

  4. Cebulę podsmażyć aby się zeszkliła. Do podsmażonej cebuli dodać kiełbasę i zesmażyć.

  5. W oddzielnym garnku zagotować 2 litry wody. Do wrzątku dodać wołowinę, wieprzowine i cielęcinę. Gotować około 25 minut.
    Mięso odcedzić.

  6. Grzyby odcedzić i pokroić na małe kawałki.

    Do kapusty (etap 2) dodać wodę z grzybów, grzyby , mięso i cebule z kiełbasą. Wymieszać i gotować ok. 15 min.
    Następnie dodac wino. Wymieszać.
    Dodać przecier pomidorowy. Wymieszać.
    Mieszając doprawić majerankiem, kminkiem, solą i pieprzem.

    Gotować przez pare dni po 2 - 3 godziny dziennie często mieszając.
    Na koniec lekko przypalić ;) Doda to ostatniego brakującego ogniwa smakowego w bigosie.



Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (1)

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń