Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Gotuję ten bigos 1-2 razy do roku. Porcjuje i zamrarzam.
Zupa marchewkowa to propozycja na lekkie i szybkie danie, które świetnie rozg...
Odsłon: 143
Wege burger bezmięsny.
Odsłon: 165
Jedliście kiedyś takie gołąbki? jeśli nie to gorąco zapraszam po przepis będz...
Odsłon: 2574
Zupa marchewkowa to propozycja na lekkie i szybkie danie, które świetnie rozg...
Odsłon: 143
Wege burger bezmięsny.
Odsłon: 165
Jedliście kiedyś takie gołąbki? jeśli nie to gorąco zapraszam po przepis będz...
Odsłon: 2574
Składniki
Gotujemy świeżą kapustę z pokrojonym, wędzonym boczkiem.
4 kg kiszonej kapusty przepłukać pod bieżącą wodą i odcisnąć. Resztę kiszonej kapusty odcisnąć z nadmiaru soku. Włożyć do dużego garnka (mój ma 13,5l) i zalać wrzątkiem (ok. 3 litry), dodać ugotowaną kapustę z boczkiem, śliwki, ziele angielskie, jałowiec i liście laurowe. Dusić, aż zmięknie (min. 60 min). Do tego czasu wykonujemy etapy 3 - 5 .
W małym garnuszku zalać suszone grzyby wrzątkiem i odstawić.
Cebulę podsmażyć aby się zeszkliła. Do podsmażonej cebuli dodać kiełbasę i zesmażyć.
W oddzielnym garnku zagotować 2 litry wody. Do wrzątku dodać wołowinę, wieprzowine i cielęcinę. Gotować około 25 minut. Mięso odcedzić.
Grzyby odcedzić i pokroić na małe kawałki. Do kapusty (etap 2) dodać wodę z grzybów, grzyby , mięso i cebule z kiełbasą. Wymieszać i gotować ok. 15 min. Następnie dodac wino. Wymieszać. Dodać przecier pomidorowy. Wymieszać. Mieszając doprawić majerankiem, kminkiem, solą i pieprzem. Gotować przez pare dni po 2 - 3 godziny dziennie często mieszając. Na koniec lekko przypalić ;) Doda to ostatniego brakującego ogniwa smakowego w bigosie.