Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
        
        
        
            To najlepsze rogaliki, które możesz zrobić w domu. Ciasto jest puszyste i zac...
Odsłon: 35673
            Polecam. Domowa wędlina zawsze najlepsza.
Odsłon: 1197
            Dynia to prawdziwa królowa jesiennego stołu. Jest smaczna, zdrowa i łatwa w p...
Odsłon: 1754
            Przepis dnia
Gołąbki bez zawijania to uproszczona forma tradycyjnych gołąbków, czyli kotle...
Odsłon: 5998
            To najlepsze rogaliki, które możesz zrobić w domu. Ciasto jest puszyste i zac...
Odsłon: 35673
            Polecam. Domowa wędlina zawsze najlepsza.
Odsłon: 1197
            Dynia to prawdziwa królowa jesiennego stołu. Jest smaczna, zdrowa i łatwa w p...
Odsłon: 1754
            Przepis dnia
Gołąbki bez zawijania to uproszczona forma tradycyjnych gołąbków, czyli kotle...
Odsłon: 5998
        
        Składniki
Do miski przesiać obydwie mąki i sól. Śmietanę i mleko zmieszać z żółtkami. Płynne składniki powoli dodać do suchych. Przykryć ścierką i odstawić w ciepłe miejsce na godzinę. Białka ubić na sztywna pianę, połączyć je z ciastem i odstawić na kolejną godzinę. Na dobrej patelni roztopić masło na średnim ogniu. 1,5 łyżki stołowej ciasta wlać na patelnię i smażyć 40 sekund. Uformowany placuszek przewrócić na drugą stronę i smażyć jeszcze pół minuty. Smażyć kolejne porcje. 1,5 łyż - 1 blin.