Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Sprawdzony przepis na "Blok z mięsa mielonego i pomidorów"
Orzeszki piniowe wrzuć na mocno rozgrzaną patelnię bez tłuszczu. Mieszając, zrumień. Potem przesyp na talerzyk i odstaw do wystudzenia. Zimne orzeszki grubo posiekaj. Tosty namocz w mleku. Cebulę obierz, posiekaj.
Pomidorki umyj, 5-6 sztuk rozetnij, usuń pestki, miąższ pokrój na spore kawałki. Pozostałe pomidorki pozostaw w całości (najlepiej razem z szypułkami).
Mięso mielone przełóż do miseczki. Dodaj odciśnięte pieczywo, jajko oraz cebulę. Dołóż koncentrat pomidorowy. Masę przypraw do smaku solą, pieprzem oraz suszoną bazylią. Wymieszaj z ryżem, orzeszkami i pokrojonymi pomidorkami.
Podłużną foremkę posmaruj olejem (ew. dodatkowo oprósz tartą bułką). Nałóż do niej mięsną masę. Wierzch wyrównaj. Ustaw pozostałe pomidorki. Skrop je oliwą. Posyp solą i suszoną bazylią.
Pieczeń wstaw do piekarnika rozgrzanego do temperatury 190°C. Piecz ok. 50 minut. Przed podaniem udekoruj listkami bazylii. Serwuj np. z kluseczkami ziemniacza nymi i pikantnym sosem.Źródło: Naj
Nie mogłam się powstrzymać, aby nie pochwalić się blokiem czekoladowym z doda...
Odsłon: 7846
Blok czekoladowy to przysmak z czasów późnego PRL, kiedy słodycze – zwłaszcza...
Odsłon: 181
Pyszny i puszysty sernik na kakaowym spodzie z polewą czekoladową posypany wi...
Odsłon: 72
Wiosna i lato to czas kiedy nasz organizm automatycznie przestawia się na lek...
Odsłon: 31
Pyszny i puszysty sernik na kakaowym spodzie z polewą czekoladową posypany wi...
Odsłon: 72
Wiosna i lato to czas kiedy nasz organizm automatycznie przestawia się na lek...
Odsłon: 31
Składniki
Orzeszki piniowe wrzuć na mocno rozgrzaną patelnię bez tłuszczu. Mieszając, zrumień. Potem przesyp na talerzyk i odstaw do wystudzenia. Zimne orzeszki grubo posiekaj. Tosty namocz w mleku. Cebulę obierz, posiekaj.
Pomidorki umyj, 5-6 sztuk rozetnij, usuń pestki, miąższ pokrój na spore kawałki. Pozostałe pomidorki pozostaw w całości (najlepiej razem z szypułkami).
Mięso mielone przełóż do miseczki. Dodaj odciśnięte pieczywo, jajko oraz cebulę. Dołóż koncentrat pomidorowy. Masę przypraw do smaku solą, pieprzem oraz suszoną bazylią. Wymieszaj z ryżem, orzeszkami i pokrojonymi pomidorkami.
Podłużną foremkę posmaruj olejem (ew. dodatkowo oprósz tartą bułką). Nałóż do niej mięsną masę. Wierzch wyrównaj. Ustaw pozostałe pomidorki. Skrop je oliwą. Posyp solą i suszoną bazylią.
Pieczeń wstaw do piekarnika rozgrzanego do temperatury 190°C. Piecz ok. 50 minut. Przed podaniem udekoruj listkami bazylii. Serwuj np. z kluseczkami ziemniacza nymi i pikantnym sosem.Źródło: Naj
Przepisy Dania główne
Dania główne
Cukinia faszerowana mięsem z indyka i ryżem
Dania główne
Kotleciki po bałkańsku
Dania główne
Kasza jaglana z zielonymi warzywami
Dania główne
Burgery rybne
Cukinia faszerowana mięsem z indyka i ryżem
Faszerowana cukinia jest u nas jednym z ulubionych dań. Farsze robię rozmaite...
Odsłon: 84
Kotleciki po bałkańsku
Kotleciki po bałkańsku to kwintesencja kuchni z tego regionu. Aromatyczne, le...
Odsłon: 4214