Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Sprawdzony przepis na "Blok z mięsa mielonego i pomidorów"
Po prostu pyszne. Doskonale pasują na wigilijny stół. Dodatki to szprotki, gr...
Odsłon: 10682
Święta Bożego Narodzenia to czas pierniczków, pierników i innych smakołyków....
Odsłon: 4800
Wariacja o hiszpańskim omlecie, czyli jednej ze słynniejszych hiszpańskich pr...
Odsłon: 908
Polecam. Ryby są zdrowe i warto je jeść nie tylko raz w tygodniu.
Odsłon: 9116
Nie ma Święt Bożego Narodzenia bez piernika. Bardzo ważny jest miód dodawany...
Odsłon: 1349
Po prostu pyszne. Doskonale pasują na wigilijny stół. Dodatki to szprotki, gr...
Odsłon: 10682
Święta Bożego Narodzenia to czas pierniczków, pierników i innych smakołyków....
Odsłon: 4800
Wariacja o hiszpańskim omlecie, czyli jednej ze słynniejszych hiszpańskich pr...
Odsłon: 908
Polecam. Ryby są zdrowe i warto je jeść nie tylko raz w tygodniu.
Odsłon: 9116
Nie ma Święt Bożego Narodzenia bez piernika. Bardzo ważny jest miód dodawany...
Odsłon: 1349
Składniki
Orzeszki piniowe wrzuć na mocno rozgrzaną patelnię bez tłuszczu. Mieszając, zrumień. Potem przesyp na talerzyk i odstaw do wystudzenia. Zimne orzeszki grubo posiekaj. Tosty namocz w mleku. Cebulę obierz, posiekaj.
Pomidorki umyj, 5-6 sztuk rozetnij, usuń pestki, miąższ pokrój na spore kawałki. Pozostałe pomidorki pozostaw w całości (najlepiej razem z szypułkami).
Mięso mielone przełóż do miseczki. Dodaj odciśnięte pieczywo, jajko oraz cebulę. Dołóż koncentrat pomidorowy. Masę przypraw do smaku solą, pieprzem oraz suszoną bazylią. Wymieszaj z ryżem, orzeszkami i pokrojonymi pomidorkami.
Podłużną foremkę posmaruj olejem (ew. dodatkowo oprósz tartą bułką). Nałóż do niej mięsną masę. Wierzch wyrównaj. Ustaw pozostałe pomidorki. Skrop je oliwą. Posyp solą i suszoną bazylią.
Pieczeń wstaw do piekarnika rozgrzanego do temperatury 190°C. Piecz ok. 50 minut. Przed podaniem udekoruj listkami bazylii. Serwuj np. z kluseczkami ziemniacza nymi i pikantnym sosem.Źródło: Naj