Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Sprawdzony przepis na "Blok z mięsa mielonego i pomidorów"
Pyszna pasta do pieczywa z wędzonej makreli, ogórka kiszonego, cebuli czerwon...
Odsłon: 1234
Pasztet z wątróbek drobiowych bez pieczenia.
Odsłon: 328
Podkręcony smak świątecznych śledzi.
Odsłon: 262
Pyszna pasta do pieczywa z wędzonej makreli, ogórka kiszonego, cebuli czerwon...
Odsłon: 1234
Pasztet z wątróbek drobiowych bez pieczenia.
Odsłon: 328
Podkręcony smak świątecznych śledzi.
Odsłon: 262
Składniki
Orzeszki piniowe wrzuć na mocno rozgrzaną patelnię bez tłuszczu. Mieszając, zrumień. Potem przesyp na talerzyk i odstaw do wystudzenia. Zimne orzeszki grubo posiekaj. Tosty namocz w mleku. Cebulę obierz, posiekaj.
Pomidorki umyj, 5-6 sztuk rozetnij, usuń pestki, miąższ pokrój na spore kawałki. Pozostałe pomidorki pozostaw w całości (najlepiej razem z szypułkami).
Mięso mielone przełóż do miseczki. Dodaj odciśnięte pieczywo, jajko oraz cebulę. Dołóż koncentrat pomidorowy. Masę przypraw do smaku solą, pieprzem oraz suszoną bazylią. Wymieszaj z ryżem, orzeszkami i pokrojonymi pomidorkami.
Podłużną foremkę posmaruj olejem (ew. dodatkowo oprósz tartą bułką). Nałóż do niej mięsną masę. Wierzch wyrównaj. Ustaw pozostałe pomidorki. Skrop je oliwą. Posyp solą i suszoną bazylią.
Pieczeń wstaw do piekarnika rozgrzanego do temperatury 190°C. Piecz ok. 50 minut. Przed podaniem udekoruj listkami bazylii. Serwuj np. z kluseczkami ziemniacza nymi i pikantnym sosem.Źródło: Naj