Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Tajemnicą tego przepisu jest to, że trzeba umieć cierpliwie doczekać do końca aż się boczek udusi.
Puszysty sernik z dodatkiem mleka w proszku rozpływa się w ustach. Cieszy się...
Odsłon: 424820
To przepis na tradycyjną pizzę na grubym drożdżowym cieście. Taka pizza kojar...
Odsłon: 10650
Przepis dnia
Bardzo łatwa i prosta sałatka szwedzka z ogórków, wystarczy kilka chwil i zim...
Odsłon: 1336937
Witam serdecznie :-) Dzisiaj polecam pyszne śledzie w sosie jogurtowo-koperko...
Odsłon: 4752
Puszysty sernik z dodatkiem mleka w proszku rozpływa się w ustach. Cieszy się...
Odsłon: 424820
To przepis na tradycyjną pizzę na grubym drożdżowym cieście. Taka pizza kojar...
Odsłon: 10650
Przepis dnia
Bardzo łatwa i prosta sałatka szwedzka z ogórków, wystarczy kilka chwil i zim...
Odsłon: 1336937
Witam serdecznie :-) Dzisiaj polecam pyszne śledzie w sosie jogurtowo-koperko...
Odsłon: 4752
Składniki
Boczek pokroiłam w plastry do 1 cm grubości. podsmażyłam na patelni na dość mocnym ogniu. Jak już ładnie się podrumienił, podlałam odrobiną wody. Dusiłam przez ok. 30 minut. Podlałam następnie piwem i dusiłam dalej ok. 20 minut.
Pod koniec duszenia posoliłam i dodałam cebulę pokrojoną w grubsze pół talarki i czosnek obrany z łupinek. Jeszcze chwilkę dusiłam pod przykryciem a na sam koniec bez przykrycia, by nadmiar płynu odparował. Przed podaniem oprószyłam pieprzem.
Boczek duszony w piwie ma piękny złoty kolor. Smakuje przy tym niesamowicie. Polecam z dodatkiem pieczywa czosnkowego albo grubą pajdą chleba i kiszonym ogórkiem.