Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Tajemnicą tego przepisu jest to, że trzeba umieć cierpliwie doczekać do końca aż się boczek udusi.
Żeberka do obiadu przygotowane w pysznej musztardowo - miodowej marynacie. Że...
Odsłon: 57
Zachciało mi się po śniadaniu zjeść coś co jest związane z owocami. Po krótk...
Odsłon: 117
Szybkie i smaczne ciasto z jabłkiem do popołudniowej kawy, pachnące cynamonem.
Odsłon: 109
Polecam np na drugie śniadanie.
Odsłon: 165
Żeberka do obiadu przygotowane w pysznej musztardowo - miodowej marynacie. Że...
Odsłon: 57
Zachciało mi się po śniadaniu zjeść coś co jest związane z owocami. Po krótk...
Odsłon: 117
Szybkie i smaczne ciasto z jabłkiem do popołudniowej kawy, pachnące cynamonem.
Odsłon: 109
Polecam np na drugie śniadanie.
Odsłon: 165
Składniki
Boczek pokroiłam w plastry do 1 cm grubości. podsmażyłam na patelni na dość mocnym ogniu. Jak już ładnie się podrumienił, podlałam odrobiną wody. Dusiłam przez ok. 30 minut. Podlałam następnie piwem i dusiłam dalej ok. 20 minut.
Pod koniec duszenia posoliłam i dodałam cebulę pokrojoną w grubsze pół talarki i czosnek obrany z łupinek. Jeszcze chwilkę dusiłam pod przykryciem a na sam koniec bez przykrycia, by nadmiar płynu odparował. Przed podaniem oprószyłam pieprzem.
Boczek duszony w piwie ma piękny złoty kolor. Smakuje przy tym niesamowicie. Polecam z dodatkiem pieczywa czosnkowego albo grubą pajdą chleba i kiszonym ogórkiem.