Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Tajemnicą tego przepisu jest to, że trzeba umieć cierpliwie doczekać do końca aż się boczek udusi.
Ziemniaki chantilly to nic innego jak gładkie puree z dodatkiem bitej śmietan...
Odsłon: 129
Szynka pieczona na Wielkanoc to przepis, który warto przetestować jeszcze prz...
Odsłon: 4839
Siekana kiełbasa z piersią indyka.
Odsłon: 118
Ziemniaki chantilly to nic innego jak gładkie puree z dodatkiem bitej śmietan...
Odsłon: 129
Szynka pieczona na Wielkanoc to przepis, który warto przetestować jeszcze prz...
Odsłon: 4839
Siekana kiełbasa z piersią indyka.
Odsłon: 118
Składniki
Boczek pokroiłam w plastry do 1 cm grubości. podsmażyłam na patelni na dość mocnym ogniu. Jak już ładnie się podrumienił, podlałam odrobiną wody. Dusiłam przez ok. 30 minut. Podlałam następnie piwem i dusiłam dalej ok. 20 minut.
Pod koniec duszenia posoliłam i dodałam cebulę pokrojoną w grubsze pół talarki i czosnek obrany z łupinek. Jeszcze chwilkę dusiłam pod przykryciem a na sam koniec bez przykrycia, by nadmiar płynu odparował. Przed podaniem oprószyłam pieprzem.
Boczek duszony w piwie ma piękny złoty kolor. Smakuje przy tym niesamowicie. Polecam z dodatkiem pieczywa czosnkowego albo grubą pajdą chleba i kiszonym ogórkiem.