Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Tajemnicą tego przepisu jest to, że trzeba umieć cierpliwie doczekać do końca aż się boczek udusi.
Wspaniały deser składający się z połączenia czekolady, jajek, bitej śmietany...
Odsłon: 56
danie szybkie, proste i pyszne czyli takie jakie lubimy najbardziej
Odsłon: 92
Ciasto idealne na święta i karnawał. Zawiera w sobie najsmaczniejsze tradycyj...
Odsłon: 2638
Wspaniały deser składający się z połączenia czekolady, jajek, bitej śmietany...
Odsłon: 56
danie szybkie, proste i pyszne czyli takie jakie lubimy najbardziej
Odsłon: 92
Ciasto idealne na święta i karnawał. Zawiera w sobie najsmaczniejsze tradycyj...
Odsłon: 2638
Składniki
Boczek pokroiłam w plastry do 1 cm grubości. podsmażyłam na patelni na dość mocnym ogniu. Jak już ładnie się podrumienił, podlałam odrobiną wody. Dusiłam przez ok. 30 minut. Podlałam następnie piwem i dusiłam dalej ok. 20 minut.
Pod koniec duszenia posoliłam i dodałam cebulę pokrojoną w grubsze pół talarki i czosnek obrany z łupinek. Jeszcze chwilkę dusiłam pod przykryciem a na sam koniec bez przykrycia, by nadmiar płynu odparował. Przed podaniem oprószyłam pieprzem.
Boczek duszony w piwie ma piękny złoty kolor. Smakuje przy tym niesamowicie. Polecam z dodatkiem pieczywa czosnkowego albo grubą pajdą chleba i kiszonym ogórkiem.