Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Sprawdzony przepis na "Boczek faszerowany"
Potrawkę podajemy z ryżem. Każdy ugotuje ryż tak jak lubi, ale podaję także p...
Odsłon: 26
Witajcie kochani biegnę dziś do was z nowym przepisem na domowe frytki, tak w...
Odsłon: 797
Polecam. To jest dobre.
Odsłon: 2098
Wrzesień pachnie ciastem drożdżowym ze śliwkami.
Odsłon: 4092
Potrawkę podajemy z ryżem. Każdy ugotuje ryż tak jak lubi, ale podaję także p...
Odsłon: 26
Witajcie kochani biegnę dziś do was z nowym przepisem na domowe frytki, tak w...
Odsłon: 797
Polecam. To jest dobre.
Odsłon: 2098
Wrzesień pachnie ciastem drożdżowym ze śliwkami.
Odsłon: 4092
Składniki
Precle pokrój w niezbyt dużą kostkę. Natkę pietruszki opłucz, osusz papierowym ręcznikiem, drobno posiekaj. Do rondelka wlej mleko, dodaj szczyptę gałki muszkatołowej, podgrzej. Do miski włóż pokrojone precle, dodaj posiekaną natkę pietruszki, jajko i wlej przestudzone mleko. Dokładnie wymieszaj. Dopraw do smaku solą oraz pieprzem.
Boczek umyj i osusz. Natrzyj solą oraz pieprzem. Ostrym nożem natnij środek boczku na całej długości – tak, aby powstała szeroka kieszeń. Napełnij ją przygotowanym farszem. Skórę boczku natnij ostrym nożem w ukośną kratkę. Mięso ułóż na ruszcie w piekarniku skórą na dół (pod rusztem postaw blachę opłukaną zimną wodą).
Piecz 90-100 min w temperaturze 180°C. Do wyciekającego w czasie pieczenia tłuszczu dolej trochę gorącej wody, płynem często polewaj pieczeń.
Na ok. 20 min przed końcem pieczenia mięso odwróć, by wierzch pieczeni się zrumienił. Upieczone mięso pozostaw na ok. 10 min w wyłączonym piekarniku i dopiero pokrój. Podawaj je z ziemniakami i ulubioną surówką.
120 minut. Porcja: 800 kilokaloriiŹródło: Świat i Ludzie