Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Sprawdzony przepis na "Boczek faszerowany"
Marry me chicken (kurczak "wyjdź za mnie") to pyszne i aromatyczne danie z ku...
Odsłon: 11058
Tonkatsu kotlet to chrupiący na zewnątrz i soczysty w środku kotlet schabowy...
Odsłon: 3997
Lekkie ciasto z kiwi bez pieczenia to idealna propozycja na letnie, upalne dn...
Odsłon: 42687
Chrupiące mięsko w wyjątkowym piwnym sosie. Z dodatkiem ziemniaków i ogórka k...
Odsłon: 472
Pyszne, puszyste ciasto marchewkowe z nutą czekolady. * Jeśli wolisz klasyc...
Odsłon: 319
Nie ma Święt Bożego Narodzenia bez piernika. Bardzo ważny jest miód dodawany...
Odsłon: 422
Marry me chicken (kurczak "wyjdź za mnie") to pyszne i aromatyczne danie z ku...
Odsłon: 11058
Tonkatsu kotlet to chrupiący na zewnątrz i soczysty w środku kotlet schabowy...
Odsłon: 3997
Lekkie ciasto z kiwi bez pieczenia to idealna propozycja na letnie, upalne dn...
Odsłon: 42687
Chrupiące mięsko w wyjątkowym piwnym sosie. Z dodatkiem ziemniaków i ogórka k...
Odsłon: 472
Pyszne, puszyste ciasto marchewkowe z nutą czekolady. * Jeśli wolisz klasyc...
Odsłon: 319
Nie ma Święt Bożego Narodzenia bez piernika. Bardzo ważny jest miód dodawany...
Odsłon: 422
Składniki
Precle pokrój w niezbyt dużą kostkę. Natkę pietruszki opłucz, osusz papierowym ręcznikiem, drobno posiekaj. Do rondelka wlej mleko, dodaj szczyptę gałki muszkatołowej, podgrzej. Do miski włóż pokrojone precle, dodaj posiekaną natkę pietruszki, jajko i wlej przestudzone mleko. Dokładnie wymieszaj. Dopraw do smaku solą oraz pieprzem.
Boczek umyj i osusz. Natrzyj solą oraz pieprzem. Ostrym nożem natnij środek boczku na całej długości – tak, aby powstała szeroka kieszeń. Napełnij ją przygotowanym farszem. Skórę boczku natnij ostrym nożem w ukośną kratkę. Mięso ułóż na ruszcie w piekarniku skórą na dół (pod rusztem postaw blachę opłukaną zimną wodą).
Piecz 90-100 min w temperaturze 180°C. Do wyciekającego w czasie pieczenia tłuszczu dolej trochę gorącej wody, płynem często polewaj pieczeń.
Na ok. 20 min przed końcem pieczenia mięso odwróć, by wierzch pieczeni się zrumienił. Upieczone mięso pozostaw na ok. 10 min w wyłączonym piekarniku i dopiero pokrój. Podawaj je z ziemniakami i ulubioną surówką.
120 minut. Porcja: 800 kilokaloriiŹródło: Świat i Ludzie