Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Smaczny pomysł na "Boczek z jabłkami"
aromatyczna, prosta i szybka potrawka z kurczaka
Odsłon: 1825
W sezonie dodajemy je do makaronów, zup, serwujemy z jajkiem sadzonym, warto...
Odsłon: 89
aromatyczna, prosta i szybka potrawka z kurczaka
Odsłon: 1825
W sezonie dodajemy je do makaronów, zup, serwujemy z jajkiem sadzonym, warto...
Odsłon: 89
Składniki
Przygotuj boczek: najpierw z góry lekko natnij, a następnie dokładnie natrzyj go solą (najlepiej użyć morskiej), świeżo zmielonym pieprzem, suszonym majerankiem oraz posiekanym drobno czosnkiem.
Tak przygotowane mięso zostaw pod przykryciem w lodówce przez około 3-4 godziny. Następnie włóż do naczynia żaroodpornego (brytfanny) i wstaw do nagrzanego do temperatury 180°C piekarnika. Piecz przez około 60 minut.
Jabłka starannie umyj (ale ich nie obieraj), a następnie pokrój je na kawałki (cząstki) o grubości około 1 centymetra. Masło oraz miód (najlepszy będzie wielokwiatowy) rozgrzej na patelni, a następnie podsmaż na nich plastry jabłka.
Upieczony boczek lekko ostudź, a następnie pokrój go w plastry, po czym podsmaż go na patelni razem z jabłkami (możesz też podsmażone jabłka włożyć do brytfanny z mięsem i razem przez parę minut podpiec).
Pieczony boczek z jabłkami możesz podać np. z kaszą gryczaną. Dobrze będzie smakował także z pieczywem, np. razowym.
Do takiego dania dobrze będzie pasowała surówka z kiszonej kapusty – najlepiej z dodatkiem tartej marchewki, jabłka oraz drobno posiekanej cebulki.
Po przygotowaniu skrop ją odrobiną oleju roślinnego i dokładnie wymieszaj. Serwuj od razu po przygotowaniu.Źródło: Świat kobiety