Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Smaczny pomysł na "Boczek z jabłkami"
Bardzo smaczna sałatka z tuńczyka z rzodkiewką. Prosta, smaczna i szybka w wy...
Odsłon: 3001
Polecamy tort truflowy doskonały na wszelkiego rodzaju uroczystości. Tort jes...
Odsłon: 130
Śledzie przygotowane w ten sposób są rewelacyjne. Muszą postać w lodówce 2-3...
Odsłon: 53
Prościutki, szybki malinowy sernik na zimno przygotowałam z myślą o majówce i...
Odsłon: 67
Bardzo proste w przygotowaniu śledzie, przy czym są pyszne. Po tygodniu w lod...
Odsłon: 63
Bardzo smaczna sałatka z tuńczyka z rzodkiewką. Prosta, smaczna i szybka w wy...
Odsłon: 3001
Polecamy tort truflowy doskonały na wszelkiego rodzaju uroczystości. Tort jes...
Odsłon: 130
Śledzie przygotowane w ten sposób są rewelacyjne. Muszą postać w lodówce 2-3...
Odsłon: 53
Prościutki, szybki malinowy sernik na zimno przygotowałam z myślą o majówce i...
Odsłon: 67
Bardzo proste w przygotowaniu śledzie, przy czym są pyszne. Po tygodniu w lod...
Odsłon: 63
Składniki
Przygotuj boczek: najpierw z góry lekko natnij, a następnie dokładnie natrzyj go solą (najlepiej użyć morskiej), świeżo zmielonym pieprzem, suszonym majerankiem oraz posiekanym drobno czosnkiem.
Tak przygotowane mięso zostaw pod przykryciem w lodówce przez około 3-4 godziny. Następnie włóż do naczynia żaroodpornego (brytfanny) i wstaw do nagrzanego do temperatury 180°C piekarnika. Piecz przez około 60 minut.
Jabłka starannie umyj (ale ich nie obieraj), a następnie pokrój je na kawałki (cząstki) o grubości około 1 centymetra. Masło oraz miód (najlepszy będzie wielokwiatowy) rozgrzej na patelni, a następnie podsmaż na nich plastry jabłka.
Upieczony boczek lekko ostudź, a następnie pokrój go w plastry, po czym podsmaż go na patelni razem z jabłkami (możesz też podsmażone jabłka włożyć do brytfanny z mięsem i razem przez parę minut podpiec).
Pieczony boczek z jabłkami możesz podać np. z kaszą gryczaną. Dobrze będzie smakował także z pieczywem, np. razowym.
Do takiego dania dobrze będzie pasowała surówka z kiszonej kapusty – najlepiej z dodatkiem tartej marchewki, jabłka oraz drobno posiekanej cebulki.
Po przygotowaniu skrop ją odrobiną oleju roślinnego i dokładnie wymieszaj. Serwuj od razu po przygotowaniu.Źródło: Świat kobiety