Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Smaczny pomysł na "Boczniaki w panierce"
Bób w pomidorach z tymiankiem to prawdziwa bomba witaminowa i źródło cennych...
Odsłon: 230
Przepis dnia
Polecam. Rozgrzewajace danie na rodzinne spotkanie.
Odsłon: 1331
Bigos z młodej kapusty zawsze przypomina mi najlepsze smaki dzieciństwa. Młod...
Odsłon: 25158
Bób w pomidorach z tymiankiem to prawdziwa bomba witaminowa i źródło cennych...
Odsłon: 230
Przepis dnia
Polecam. Rozgrzewajace danie na rodzinne spotkanie.
Odsłon: 1331
Bigos z młodej kapusty zawsze przypomina mi najlepsze smaki dzieciństwa. Młod...
Odsłon: 25158
Składniki
Boczniaki opłucz starannie pod bieżącą wodą, osusz na papierowym ręczniku kuchennym. Odetnij grubsze końcówki. Ułóż na desce, oprósz przyprawą typu jarzynka.
W osobnych naczyniach umieść mąkę, rozkłócone jajka oraz bułkę tartą. Na patelni rozgrzej 2-3 łyżki oleju.
Boczniaki kolejno obtaczaj w mące, zanurzaj w jajku, a na koniec panieruj w bułce tartej (panierkę lekko dociśnij). Wkładaj ostrożnie na rozgrzany olej i smaż na złoty kolor po kilka minut z każdej strony.
Usmażone grzyby wyjmuj na papierowe ręczniczki kuchenne, by odsączyć nadmiar tłuszczu. Trzymaj w cieple (np. w żaroodpornym naczyniu). Pomidory umyj, osusz. Jeśli chcesz, możesz je wcześniej sparzyć na sicie, przelać zimną wodą, a następnie obrać ze skórki.
Pomidory przekrój, usuń gniazda nasienne. Miąższ posiekaj, wymieszaj z łyżką oleju, posiekanym czosnkiem, solą, pieprzem, cukrem i sokiem z cytryny do smaku. Podawaj do grzybów, ozdób szczypiorkiem.
Czas ok. 30 min; porcja – 260 kcal, cena 2,20 zł