Do góry

Dania główne Przepis na:

Boczniaki w panierce

Boczniaki w panierce

Autor:

Przepisów i artykułów: 3277 Ocena: 28019

Dodano:

Odsłon: 33

Smaczny pomysł na "Boczniaki w panierce"

Składniki

  • 60 dag świeżych boczniaków
  • przyprawa typu jarzynka
  • 4-5 łyżek mąki
  • 2 jajka
  • 1/2 szklanki bułki tartej
  • 4 pomidory
  • olej
  • 1-2 ząbki czosnku
  • sok z połowy cytryny
  • sól
  • pieprz
  • cukier
  • szczypiorek
3-4 os. 60 min łatwe przystępne
Reklama
Reklama
Boczniaki w panierce

Przygotowanie

  1. Boczniaki opłucz starannie pod bieżącą wodą, osusz na papierowym ręczniku kuchennym. Odetnij grubsze końcówki. Ułóż na desce, oprósz przyprawą typu jarzynka.

  2. W osobnych naczyniach umieść mąkę, rozkłócone jajka oraz bułkę tartą. Na patelni rozgrzej 2-3 łyżki oleju.

  3. Boczniaki kolejno obtaczaj w mące, zanurzaj w jajku, a na koniec panieruj w bułce tartej (panierkę lekko dociśnij). Wkładaj ostrożnie na rozgrzany olej i smaż na złoty kolor po kilka minut z każdej strony.

  4. Usmażone grzyby wyjmuj na papierowe ręczniczki kuchenne, by odsączyć nadmiar tłuszczu. Trzymaj w cieple (np. w żaroodpornym naczyniu). Pomidory umyj, osusz. Jeśli chcesz, możesz je wcześniej sparzyć na sicie, przelać zimną wodą, a następnie obrać ze skórki.

  5. Pomidory przekrój, usuń gniazda nasienne. Miąższ posiekaj, wymieszaj z łyżką oleju, posiekanym czosnkiem, solą, pieprzem, cukrem i sokiem z cytryny do smaku. Podawaj do grzybów, ozdób szczypiorkiem.

  6. Czas ok. 30 min; porcja – 260 kcal, cena 2,20 zł

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (0)

Dodaj komentarz

Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe
Bądź pierwszy. Napisz coś miłego!

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń