Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Sprawdzony przepis na "Bulgur z wołowiną"
Dzisiejszy deser to rolada biszkoptowa wypełniona lodami waniliowymi z dodatk...
Odsłon: 44
Szaszłyki z szynki wieprzowej, bananów oraz brzoskwiń z dodatkiem aromatyczne...
Odsłon: 13
Przepis na pyszną i aromatyczną zapiekankę z makaronem, szparagami i kurczaki...
Odsłon: 29
Polecamy tort truflowy doskonały na wszelkiego rodzaju uroczystości. Tort jes...
Odsłon: 305
Sernik przygotowany na majówkę. Przepis jest prosty, łatwy i nieskomplikowany...
Odsłon: 2527
Dzisiejszy deser to rolada biszkoptowa wypełniona lodami waniliowymi z dodatk...
Odsłon: 44
Szaszłyki z szynki wieprzowej, bananów oraz brzoskwiń z dodatkiem aromatyczne...
Odsłon: 13
Przepis na pyszną i aromatyczną zapiekankę z makaronem, szparagami i kurczaki...
Odsłon: 29
Polecamy tort truflowy doskonały na wszelkiego rodzaju uroczystości. Tort jes...
Odsłon: 305
Sernik przygotowany na majówkę. Przepis jest prosty, łatwy i nieskomplikowany...
Odsłon: 2527
Składniki
Bulgur wsyp do garnka, zalej wodą (1 cm ponad powierzchnię kaszy) i zagotuj ze szczyptą soli. Zdejmij z ognia, owiń garnek w gazety i odstaw na około 20 min.
Do rozgrzanego rondla wsyp paprykę, cynamon, kumin i kurkumę, upraż na małym ogniu. Wołowinę oczyść, pokrój w paseczki. Wrzuć do przypraw, wymieszaj, podlej 1-2 łyżkami oleju i smaż kilka minut.
Dodaj obraną i poszatkowaną cebulę, oczyszczoną i pokrojoną marchewkę, zmiażdżone ząbki czosnku i pokrojone papryki. Wlej szklankę wody i wino. Duś, aż płyn odparuje. Połącz z bulgurem, wymieszaj. Dopraw solą i pieprzem. Udekoruj kolendrą.
porcje, czas ok. 40 min; porcja – 290 kcal, cena 2,80 zł.
Aromat przypraw
Przywykliśmy, że w polskiej kuchni przyprawy dodaje się na końcu, do gotowej potrawy. W kuchni wschodniej i arabskiej cynamon, kardamon, kumin, paprykę czy kolendrę podgrzewa się w garnku przed dodaniem głównych składników. Danie jest bardziej aromatyczne.Źródło: Świat kobiety