Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Sprawdzony przepis na "Bulgur z wołowiną"
Dzisiaj moje ulubione gołąbki które przygotowuję na święta. Są to gołąbki z g...
Odsłon: 56
Pierniczki to smak i aromat świąt A takie nadziewane powidłami i oblane deli...
Odsłon: 174
Polecam. Piernik miodem i przyprawami korzennymi stoi i ten taki jest.
Odsłon: 1606
Dzisiaj moje ulubione gołąbki które przygotowuję na święta. Są to gołąbki z g...
Odsłon: 56
Pierniczki to smak i aromat świąt A takie nadziewane powidłami i oblane deli...
Odsłon: 174
Polecam. Piernik miodem i przyprawami korzennymi stoi i ten taki jest.
Odsłon: 1606
Składniki
Bulgur wsyp do garnka, zalej wodą (1 cm ponad powierzchnię kaszy) i zagotuj ze szczyptą soli. Zdejmij z ognia, owiń garnek w gazety i odstaw na około 20 min.
Do rozgrzanego rondla wsyp paprykę, cynamon, kumin i kurkumę, upraż na małym ogniu. Wołowinę oczyść, pokrój w paseczki. Wrzuć do przypraw, wymieszaj, podlej 1-2 łyżkami oleju i smaż kilka minut.
Dodaj obraną i poszatkowaną cebulę, oczyszczoną i pokrojoną marchewkę, zmiażdżone ząbki czosnku i pokrojone papryki. Wlej szklankę wody i wino. Duś, aż płyn odparuje. Połącz z bulgurem, wymieszaj. Dopraw solą i pieprzem. Udekoruj kolendrą.
porcje, czas ok. 40 min; porcja – 290 kcal, cena 2,80 zł.
Aromat przypraw
Przywykliśmy, że w polskiej kuchni przyprawy dodaje się na końcu, do gotowej potrawy. W kuchni wschodniej i arabskiej cynamon, kardamon, kumin, paprykę czy kolendrę podgrzewa się w garnku przed dodaniem głównych składników. Danie jest bardziej aromatyczne.Źródło: Świat kobiety