Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Sprawdzony przepis na "Bulgur z wołowiną"
Polecam. Piernik to zdrowe ciasto. Nie wyobrażamy sobie Świąt Bożego Narodz...
Odsłon: 2279
Polecam. Zaskakujący dodatek do farszu, ale zapewniam, że genialny. Nie ukr...
Odsłon: 1398
W czasie wakacji obowiązkowo muszą być pierogi z jagodami.
Odsłon: 518
Łatwa w przygotowaniu, bardzo smakowita.
Odsłon: 3562
Krokiety z mięsem z rosołu to doskonały pomysł na obiad. Mięso niezbyt smaczn...
Odsłon: 1239
Polecam. Piernik to zdrowe ciasto. Nie wyobrażamy sobie Świąt Bożego Narodz...
Odsłon: 2279
Polecam. Zaskakujący dodatek do farszu, ale zapewniam, że genialny. Nie ukr...
Odsłon: 1398
W czasie wakacji obowiązkowo muszą być pierogi z jagodami.
Odsłon: 518
Łatwa w przygotowaniu, bardzo smakowita.
Odsłon: 3562
Krokiety z mięsem z rosołu to doskonały pomysł na obiad. Mięso niezbyt smaczn...
Odsłon: 1239
Składniki
Bulgur wsyp do garnka, zalej wodą (1 cm ponad powierzchnię kaszy) i zagotuj ze szczyptą soli. Zdejmij z ognia, owiń garnek w gazety i odstaw na około 20 min.
Do rozgrzanego rondla wsyp paprykę, cynamon, kumin i kurkumę, upraż na małym ogniu. Wołowinę oczyść, pokrój w paseczki. Wrzuć do przypraw, wymieszaj, podlej 1-2 łyżkami oleju i smaż kilka minut.
Dodaj obraną i poszatkowaną cebulę, oczyszczoną i pokrojoną marchewkę, zmiażdżone ząbki czosnku i pokrojone papryki. Wlej szklankę wody i wino. Duś, aż płyn odparuje. Połącz z bulgurem, wymieszaj. Dopraw solą i pieprzem. Udekoruj kolendrą.
porcje, czas ok. 40 min; porcja – 290 kcal, cena 2,80 zł.
Aromat przypraw
Przywykliśmy, że w polskiej kuchni przyprawy dodaje się na końcu, do gotowej potrawy. W kuchni wschodniej i arabskiej cynamon, kardamon, kumin, paprykę czy kolendrę podgrzewa się w garnku przed dodaniem głównych składników. Danie jest bardziej aromatyczne.Źródło: Świat kobiety