Do góry

Dania główne Przepis na:

Bulgur z wołowiną

Bulgur z wołowiną

Autor:

Przepisów i artykułów: 3277 Ocena: 28019

Dodano:

Odsłon: 5

Sprawdzony przepis na "Bulgur z wołowiną"

Składniki

  • po 25 dag kaszy bulgur i wołowiny
  • po szczypcie słodkiej papryki
  • cynamonu
  • kuminu i kurkumy
  • 1 cebula
  • 1 marchewka
  • 2 ząbki czosnku
  • 2 strąki czerwonej papryki
  • 1 szklanka wytrawnego białego wina
  • sól
  • pieprz
  • kolendra
3-4 os. 60 min łatwe przystępne
Reklama
Reklama
Bulgur z wołowiną

Przygotowanie

  1. Bulgur wsyp do garnka, zalej wodą (1 cm ponad powierzchnię kaszy) i zagotuj ze szczyptą soli. Zdejmij z ognia, owiń garnek w gazety i odstaw na około 20 min.

  2. Do rozgrzanego rondla wsyp paprykę, cynamon, kumin i kurkumę, upraż na małym ogniu. Wołowinę oczyść, pokrój w paseczki. Wrzuć do przypraw, wymieszaj, podlej 1-2 łyżkami oleju i smaż kilka minut.

  3. Dodaj obraną i poszatkowaną cebulę, oczyszczoną i pokrojoną marchewkę, zmiażdżone ząbki czosnku i pokrojone papryki. Wlej szklankę wody i wino. Duś, aż płyn odparuje. Połącz z bulgurem, wymieszaj. Dopraw solą i pieprzem. Udekoruj kolendrą.

  4. porcje, czas ok. 40 min; porcja – 290 kcal, cena 2,80 zł.

  5. Aromat przypraw

  6. Przywykliśmy, że w polskiej kuchni przyprawy dodaje się na końcu, do gotowej potrawy. W kuchni wschodniej i arabskiej cynamon, kardamon, kumin, paprykę czy kolendrę podgrzewa się w garnku przed dodaniem głównych składników. Danie jest bardziej aromatyczne.

    Źródło: Świat kobiety

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (0)

Dodaj komentarz

Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe
Bądź pierwszy. Napisz coś miłego!

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń