Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Przepis wart wypróbowania: "Burger z wołowiną i żurawiną"
Schab w sosie koperkowym to danie, które smakuje o każdej porze roku, ale naj...
Odsłon: 34163
Zupa z wiśni zerwanych prosto z drzewa, świeżych i dorodnych to smak naszego...
Odsłon: 1369
Paszteciki krucho-drożdżowe w tym przepisie inspirowane są smakami i tradycyj...
Odsłon: 113601
Schab w sosie koperkowym to danie, które smakuje o każdej porze roku, ale naj...
Odsłon: 34163
Zupa z wiśni zerwanych prosto z drzewa, świeżych i dorodnych to smak naszego...
Odsłon: 1369
Paszteciki krucho-drożdżowe w tym przepisie inspirowane są smakami i tradycyj...
Odsłon: 113601
Składniki
Obraną cebulę siekamy w drobną kostkę. Dodajemy do mięsa razem z jajkiem i bułką tartą, doprawiamy pieprzem i solą. Wyrabiamy na gładką masę, z której formujemy 4 kotleciki, trochę większe niż średnica bułki.
Smażymy na rozgrzanym oleju z obu stron na złoty kolor. Osączamy papierowym ręcznikiem z nadmiaru tłuszczu. Na jeszcze ciepłych układamy plastry sera, aby lekko się stopił.
Roszponkę myjemy i osuszamy. Pozostałe 2 cebule kroimy w półplastry i przekładamy na rozgrzany tłuszcz, podsmażamy kilka minut na złoty kolor. Pod koniec smażenia doprawiamy pieprzem i solą.
Bułki przekrawamy na pół i wkładamy na 1–2 minuty do nagrzanego do 180oC piekarnika.
Ciepłe bułki smarujemy musztardą. Układamy na nich listki roszponki, kotleciki i podsmażoną cebulę. Całość polewamy podgrzaną konfiturą żurawinową i przykrywamy drugą częścią bułki. Burgery podajemy jeszcze ciepłe, np. z surówkami.Źródło: Rewia