Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Przepis wart wypróbowania: "Cannelloni ze szpinakiem"
Lekkie ciasto z kiwi bez pieczenia to idealna propozycja na letnie, upalne dn...
Odsłon: 14886
Dzisiaj przychodzę do Was z przepisem na pyszne ciasto, które ozdobi niejedną...
Odsłon: 8783
Po powrocie z niezbyt udanego grzybobrania ugotowałam żurek z grzybami, bo ta...
Odsłon: 649
Pyszne medaliony idealne na obiad
Odsłon: 8284
Lekkie ciasto z kiwi bez pieczenia to idealna propozycja na letnie, upalne dn...
Odsłon: 14886
Dzisiaj przychodzę do Was z przepisem na pyszne ciasto, które ozdobi niejedną...
Odsłon: 8783
Po powrocie z niezbyt udanego grzybobrania ugotowałam żurek z grzybami, bo ta...
Odsłon: 649
Pyszne medaliony idealne na obiad
Odsłon: 8284
Składniki
Liście szpinaku umyj i osusz (jeśli używasz mrożonych, rozmroź i odciśnij z wody). Na dużej patelni rozgrzej 4 łyżki oliwy i masło, dodaj posiekany czosnek oraz liście szpinaku. Przesmaż, aż szpinak zmięknie i cały płyn odparuje.
Wbij jajko i wymieszaj, następnie przestudź. Gdy masa ostygnie, dodaj ricottę i część mozzarelli. W dużym garnku zagotuj wodę z łyżką soli i oliwy. Następnie zanurz makaron w wodzie i gotuj przez chwilę. Wyjmij i ostudź.
Cannelloni, za pomocą szprycy, napełnij farszem. Ułóż je na posmarowanej masłem blasze. Przygotuj do pieczenia (przepis poniżej). Piecz w nagrzanym piekarniku w temperaturze 180° C przez 30 minut.
Trzy kroki do przygotowania sosu
Marchewkę i cebulę obierz i pokrój w drobną kostkę. W dużym garnku rozgrzej 3 łyżki oliwy z oliwek. Wrzuć warzywa i cały czas mieszając, podsmaż, aż cebula się zarumieni.
Do warzyw przełóż pomidory z puszki. Całość wymieszaj i gotuj, aż marchewka będzie miękka. Pomidory rozgnieć łyżką, aby powstała papka. Dopraw do smaku solą i pieprzem.
Pastę pomidorową wyłóż na cannelloni. Na wierzch ułóż pokrojone w plasterki oliwki. Całość przykryj plastrami sera mozzarella i wstaw do piekarnika.Źródło: Na żywo