Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Znakomite włoskie danie na gorąco ale jeszcze lepsza na zimno. Smacznego
Dynia to prawdziwa królowa jesieni, z której w prosty sposób przygotować możn...
Odsłon: 737
Puszysty sernik z dodatkiem mleka w proszku rozpływa się w ustach. Cieszy się...
Odsłon: 424845
To przepis na tradycyjną pizzę na grubym drożdżowym cieście. Taka pizza kojar...
Odsłon: 10664
Przepis dnia
Bardzo łatwa i prosta sałatka szwedzka z ogórków, wystarczy kilka chwil i zim...
Odsłon: 1336939
Dynia to prawdziwa królowa jesieni, z której w prosty sposób przygotować możn...
Odsłon: 737
Puszysty sernik z dodatkiem mleka w proszku rozpływa się w ustach. Cieszy się...
Odsłon: 424845
To przepis na tradycyjną pizzę na grubym drożdżowym cieście. Taka pizza kojar...
Odsłon: 10664
Przepis dnia
Bardzo łatwa i prosta sałatka szwedzka z ogórków, wystarczy kilka chwil i zim...
Odsłon: 1336939
Składniki
Pokroić bakłażany na duże kawałki i pozostawić je na kilka godzin w wodzie z solą. Następnie usmaż bakłażana z dużą ilością oliwy z oliwek. Usmażonego bakłażana wyłuż na ręczniki papierowe do wyschnięcia. Cebulę i seler pokrój w cienkie plasterki. Smaż cebulę i seler w dużej ilości oliwy z oliwek do zbrązowienia. Następnie dodaj czerwoną paprykę pokrojoną w dużą kostkę. Mieszamy całość uważając aby papryka się nie przypiekła. Gdy papryka jest mięka dodajemy bakłażan, pomidory, kapary, oliwki, sól i pepeperoncino. Patelnię przykrywamy pokrywką i gotujemy całość przez około 15 minut dodając trochę wody, jeżeli jest taka potrzeba. Na koniec dodajemy łyżkę octu i łyżeczkę cukru, i gotujemy jeszcze przez kilka minut bez pokrywki do odparowania płynu. Dodajemy świeżą bazylią. Caponata jest znakomita na gorąco ale jeszcze lepsza na zimno. Smacznego