Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Znakomite włoskie danie na gorąco ale jeszcze lepsza na zimno. Smacznego
Ciasto piernikowe z orzechowym kremem to prawdziwa pychotka bożonarodzeniowa,...
Odsłon: 12352
Pieczenie, zdobienie pierniczków to cudowna zabawa dla dzieci i dorosłych. Z...
Odsłon: 1392
Szybka i pyszna sałatka na każdą okazję.
Odsłon: 13230
Wyjątkowy w smaku, tradycyjny śledź w pysznej zalewie. W naszym domu raczej n...
Odsłon: 5482
Ciasto piernikowe z orzechowym kremem to prawdziwa pychotka bożonarodzeniowa,...
Odsłon: 12352
Pieczenie, zdobienie pierniczków to cudowna zabawa dla dzieci i dorosłych. Z...
Odsłon: 1392
Szybka i pyszna sałatka na każdą okazję.
Odsłon: 13230
Wyjątkowy w smaku, tradycyjny śledź w pysznej zalewie. W naszym domu raczej n...
Odsłon: 5482
Składniki
Pokroić bakłażany na duże kawałki i pozostawić je na kilka godzin w wodzie z solą. Następnie usmaż bakłażana z dużą ilością oliwy z oliwek. Usmażonego bakłażana wyłuż na ręczniki papierowe do wyschnięcia. Cebulę i seler pokrój w cienkie plasterki. Smaż cebulę i seler w dużej ilości oliwy z oliwek do zbrązowienia. Następnie dodaj czerwoną paprykę pokrojoną w dużą kostkę. Mieszamy całość uważając aby papryka się nie przypiekła. Gdy papryka jest mięka dodajemy bakłażan, pomidory, kapary, oliwki, sól i pepeperoncino. Patelnię przykrywamy pokrywką i gotujemy całość przez około 15 minut dodając trochę wody, jeżeli jest taka potrzeba. Na koniec dodajemy łyżkę octu i łyżeczkę cukru, i gotujemy jeszcze przez kilka minut bez pokrywki do odparowania płynu. Dodajemy świeżą bazylią. Caponata jest znakomita na gorąco ale jeszcze lepsza na zimno. Smacznego