Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Znakomite włoskie danie na gorąco ale jeszcze lepsza na zimno. Smacznego
Robienie pierników na Święta to cudowna zabawa. Dużo radości sprawia zrobien...
Odsłon: 222
Przepis dnia
Trudno powiedzieć, które pierogi lepsze, te z kiszoną kapustą, czy te ze słod...
Odsłon: 4507
Polecam. Ryby są zdrowe i warto je jeść nie tylko raz w tygodniu.
Odsłon: 12209
Taki miodownik uwielbiają wszyscy, pachnący goździkami i cynamonem. W odświęt...
Odsłon: 6924
Święta Bożego Narodzenia to czas pierniczków, pierników i innych smakołyków....
Odsłon: 5651
Robienie pierników na Święta to cudowna zabawa. Dużo radości sprawia zrobien...
Odsłon: 222
Przepis dnia
Trudno powiedzieć, które pierogi lepsze, te z kiszoną kapustą, czy te ze słod...
Odsłon: 4507
Polecam. Ryby są zdrowe i warto je jeść nie tylko raz w tygodniu.
Odsłon: 12209
Taki miodownik uwielbiają wszyscy, pachnący goździkami i cynamonem. W odświęt...
Odsłon: 6924
Święta Bożego Narodzenia to czas pierniczków, pierników i innych smakołyków....
Odsłon: 5651
Składniki
Pokroić bakłażany na duże kawałki i pozostawić je na kilka godzin w wodzie z solą. Następnie usmaż bakłażana z dużą ilością oliwy z oliwek. Usmażonego bakłażana wyłuż na ręczniki papierowe do wyschnięcia. Cebulę i seler pokrój w cienkie plasterki. Smaż cebulę i seler w dużej ilości oliwy z oliwek do zbrązowienia. Następnie dodaj czerwoną paprykę pokrojoną w dużą kostkę. Mieszamy całość uważając aby papryka się nie przypiekła. Gdy papryka jest mięka dodajemy bakłażan, pomidory, kapary, oliwki, sól i pepeperoncino. Patelnię przykrywamy pokrywką i gotujemy całość przez około 15 minut dodając trochę wody, jeżeli jest taka potrzeba. Na koniec dodajemy łyżkę octu i łyżeczkę cukru, i gotujemy jeszcze przez kilka minut bez pokrywki do odparowania płynu. Dodajemy świeżą bazylią. Caponata jest znakomita na gorąco ale jeszcze lepsza na zimno. Smacznego