Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Przepis wart wypróbowania: "Cebulak z boczkiem po wiejsku"
Dynia to prawdziwa królowa jesieni, z której w prosty sposób przygotować możn...
Odsłon: 795
Puszysty sernik z dodatkiem mleka w proszku rozpływa się w ustach. Cieszy się...
Odsłon: 425164
To przepis na tradycyjną pizzę na grubym drożdżowym cieście. Taka pizza kojar...
Odsłon: 10733
Dynia to prawdziwa królowa jesieni, z której w prosty sposób przygotować możn...
Odsłon: 795
Puszysty sernik z dodatkiem mleka w proszku rozpływa się w ustach. Cieszy się...
Odsłon: 425164
To przepis na tradycyjną pizzę na grubym drożdżowym cieście. Taka pizza kojar...
Odsłon: 10733
Składniki
Mleko podgrzej. Dodaj do niego cukier i drożdże. Dosyp trochę mąki i wymieszaj na gęsty zaczyn. Przykryj go i odstaw w ciepłe miejsce. Pozostałą mąkę przesiej do miseczki. Wkrusz twaróg. Dodaj wyrośnięty zaczyn oraz masło. Zagnieć gładkie ciasto. Odstaw je pod przykryciem na godzinę w ciepłe miejsce.
Białe i czerwone cebule obierz, pokrój w plasterki. Dymki oczyść, potnij na kawałeczki. Boczek drobno pokrój, podsmaż na rozgrzanym oleju. Zdejmij. Na tym samym tłuszczu zeszklij cebulę. Posyp ją solą, pieprzem oraz tymiankiem. Ciasto zagnieć. Wylep nim spód i brzegi blachy wyłożonej wcześniej pergaminem.
Na cieście rozłóż cebule. Posyp boczkiem i kawałeczkami dymek. Śmietanę wymieszaj z jajkami. Przypraw solą i pieprzem. Polej wierzch pizzy i wstaw do piekarnika rozgrzanego do temperatury 200 st. Piecz 35-40 minut. Przed podaniem posyp posiekanym szczypiorkiem.Źródło: Tina