Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Smaczny pomysł na "Cebulowa zapiekanka z boczkiem"
Witam serdecznie :-) Dzisiaj polecam pyszne śledzie w sosie jogurtowo-koperko...
Odsłon: 2901
Puszysty sernik z dodatkiem mleka w proszku rozpływa się w ustach. Cieszy się...
Odsłon: 421996
Jest pyszna. Polecam na świąteczny obiad, na spotkanie rodzinne.
Odsłon: 2211
Witam serdecznie :-) Dzisiaj polecam pyszne śledzie w sosie jogurtowo-koperko...
Odsłon: 2901
Puszysty sernik z dodatkiem mleka w proszku rozpływa się w ustach. Cieszy się...
Odsłon: 421996
Jest pyszna. Polecam na świąteczny obiad, na spotkanie rodzinne.
Odsłon: 2211
Składniki
Mąkę przesiej na stolnicę, dodaj pokrojone masło. Wlej 1–2 łyżki zimnej wody. Dosyp sól (do smaku). szybko zagnieć. Z ciasta uformuj kulę, zawiń ją w folię spożywczą i włóż do lodówki na 30 min.
2. W tym czasie białe cebule obierz, posiekaj, zeszklij na rozgrzanym maśle. Boczek pokrój w kosteczkę. Dodaj do cebuli i chwilę podsmaż, przypraw. Zdejmij z ognia i pozostaw do przestudzenia. Czerwone cebule obierz, potnij w krążki. Zeszklij na oleju, przestudź.
Ser zetrzyj. Wymieszaj z mlekiem, śmietaną i jajkami. Masę przypraw do smaku solą, pieprzem, muszkatem, tymiankiem i szałwią, wymieszaj. Gruszki obierz, oczyść, potnij w kostkę i połącz z masą z białej cebuli. Szczypiorek opłucz, osusz, posiekaj niezbyt cienko. 2/3 dodaj do masy, wymieszaj.
Ciasto rozwałkuj. Formę do tarty wyłóż pergaminem, wylep plackiem. Ciasto ponakłuwaj widelcem. Na spodzie rozłóż masę cebulową, zalej sosem. Na wierzchu rozłóż czerwoną cebulę. Piecz 45 min w 180 st. Posyp szczypiorkiem.
Wersja z mięsem
Zapiekanka będzie mniej kaloryczna, gdy zrezygnujesz z boczku i dodasz do masy 30 dag zmielonego, podsmażonego filetu z kurczaka.Źródło: Tina