Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Smaczny pomysł na "Cebulowa zapiekanka z boczkiem"
Mąkę przesiej na stolnicę, dodaj pokrojone masło. Wlej 1–2 łyżki zimnej wody. Dosyp sól (do smaku). szybko zagnieć. Z ciasta uformuj kulę, zawiń ją w folię spożywczą i włóż do lodówki na 30 min.
2. W tym czasie białe cebule obierz, posiekaj, zeszklij na rozgrzanym maśle. Boczek pokrój w kosteczkę. Dodaj do cebuli i chwilę podsmaż, przypraw. Zdejmij z ognia i pozostaw do przestudzenia. Czerwone cebule obierz, potnij w krążki. Zeszklij na oleju, przestudź.
Ser zetrzyj. Wymieszaj z mlekiem, śmietaną i jajkami. Masę przypraw do smaku solą, pieprzem, muszkatem, tymiankiem i szałwią, wymieszaj. Gruszki obierz, oczyść, potnij w kostkę i połącz z masą z białej cebuli. Szczypiorek opłucz, osusz, posiekaj niezbyt cienko. 2/3 dodaj do masy, wymieszaj.
Ciasto rozwałkuj. Formę do tarty wyłóż pergaminem, wylep plackiem. Ciasto ponakłuwaj widelcem. Na spodzie rozłóż masę cebulową, zalej sosem. Na wierzchu rozłóż czerwoną cebulę. Piecz 45 min w 180 st. Posyp szczypiorkiem.
Wersja z mięsem
Zapiekanka będzie mniej kaloryczna, gdy zrezygnujesz z boczku i dodasz do masy 30 dag zmielonego, podsmażonego filetu z kurczaka.Źródło: Tina
Gdy w lodówce malowanie te zapiekanki potrafią zrobić furorę :)
Odsłon: 10626
Jak nie mam pomysłu na obiad – robię zapiekankę. Jest to szybkie danie. Możem...
Odsłon: 5581
Kluski śląskie z sosem z prawdziwków suszonych. Polecam :)
Odsłon: 7805
Kluski śląskie można jeść na kilka sposobów, z masłem, z sosem lub jako dodat...
Odsłon: 2091
Propozycja na makaron castellane otulony aromatycznym, zdrowym i dodającym wi...
Odsłon: 29991
Propozycja na smakowite i aromatyczne pesto z zielonych oliwek i pietruszki z...
Odsłon: 5026
Kluski śląskie z sosem z prawdziwków suszonych. Polecam :)
Odsłon: 7805
Kluski śląskie można jeść na kilka sposobów, z masłem, z sosem lub jako dodat...
Odsłon: 2091
Propozycja na makaron castellane otulony aromatycznym, zdrowym i dodającym wi...
Odsłon: 29991
Propozycja na smakowite i aromatyczne pesto z zielonych oliwek i pietruszki z...
Odsłon: 5026
Składniki
Mąkę przesiej na stolnicę, dodaj pokrojone masło. Wlej 1–2 łyżki zimnej wody. Dosyp sól (do smaku). szybko zagnieć. Z ciasta uformuj kulę, zawiń ją w folię spożywczą i włóż do lodówki na 30 min.
2. W tym czasie białe cebule obierz, posiekaj, zeszklij na rozgrzanym maśle. Boczek pokrój w kosteczkę. Dodaj do cebuli i chwilę podsmaż, przypraw. Zdejmij z ognia i pozostaw do przestudzenia. Czerwone cebule obierz, potnij w krążki. Zeszklij na oleju, przestudź.
Ser zetrzyj. Wymieszaj z mlekiem, śmietaną i jajkami. Masę przypraw do smaku solą, pieprzem, muszkatem, tymiankiem i szałwią, wymieszaj. Gruszki obierz, oczyść, potnij w kostkę i połącz z masą z białej cebuli. Szczypiorek opłucz, osusz, posiekaj niezbyt cienko. 2/3 dodaj do masy, wymieszaj.
Ciasto rozwałkuj. Formę do tarty wyłóż pergaminem, wylep plackiem. Ciasto ponakłuwaj widelcem. Na spodzie rozłóż masę cebulową, zalej sosem. Na wierzchu rozłóż czerwoną cebulę. Piecz 45 min w 180 st. Posyp szczypiorkiem.
Wersja z mięsem
Zapiekanka będzie mniej kaloryczna, gdy zrezygnujesz z boczku i dodasz do masy 30 dag zmielonego, podsmażonego filetu z kurczaka.Źródło: Tina
Przepisy Dania główne
Dania główne
Udka zapiekane w majonezie
Dania główne
Kotlety drobiowe
Dania główne
Kluski Śląskie - Idealny przepis
Dania główne
Kiełbasa biała zasmażana z kapustą i ziemniakami
Udka zapiekane w majonezie
Wyborne udka na niedzielny obiad.
Odsłon: 95
Kotlety drobiowe
Smakują wybornie.
Odsłon: 50