Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Smaczny pomysł na "Cebulowa zapiekanka z boczkiem"
Przepis dnia
niskobudżetowy, szybki w przygotowaniu, bardzo smaczny obiad :-)
Odsłon: 20684
Ziemniaki, boczek i pory zapieczone w śmietanowym sosie - to po prostu musi ś...
Odsłon: 40526
Przepis dnia
Pyszne, proste i tanie danie obiadowe, które przygotujecie bez włączania piec...
Odsłon: 401
Przepis dnia
Pyszne, proste i tanie danie obiadowe, które przygotujecie bez włączania piec...
Odsłon: 401
Składniki
Mąkę przesiej na stolnicę, dodaj pokrojone masło. Wlej 1–2 łyżki zimnej wody. Dosyp sól (do smaku). szybko zagnieć. Z ciasta uformuj kulę, zawiń ją w folię spożywczą i włóż do lodówki na 30 min.
2. W tym czasie białe cebule obierz, posiekaj, zeszklij na rozgrzanym maśle. Boczek pokrój w kosteczkę. Dodaj do cebuli i chwilę podsmaż, przypraw. Zdejmij z ognia i pozostaw do przestudzenia. Czerwone cebule obierz, potnij w krążki. Zeszklij na oleju, przestudź.
Ser zetrzyj. Wymieszaj z mlekiem, śmietaną i jajkami. Masę przypraw do smaku solą, pieprzem, muszkatem, tymiankiem i szałwią, wymieszaj. Gruszki obierz, oczyść, potnij w kostkę i połącz z masą z białej cebuli. Szczypiorek opłucz, osusz, posiekaj niezbyt cienko. 2/3 dodaj do masy, wymieszaj.
Ciasto rozwałkuj. Formę do tarty wyłóż pergaminem, wylep plackiem. Ciasto ponakłuwaj widelcem. Na spodzie rozłóż masę cebulową, zalej sosem. Na wierzchu rozłóż czerwoną cebulę. Piecz 45 min w 180 st. Posyp szczypiorkiem.
Wersja z mięsem
Zapiekanka będzie mniej kaloryczna, gdy zrezygnujesz z boczku i dodasz do masy 30 dag zmielonego, podsmażonego filetu z kurczaka.Źródło: Tina
Przepisy Dania główne
Dania główne
Czas grillowania.
Dania główne
Grillowana karkówka z ziemniaczkami
Dania główne
Szybki obiad
Dania główne
Naleśniki Ani Starmach
Czas grillowania.
Słoneczna pogoda, ciepłe dni, sprzyjają spędzaniu wolnego czasu na świeżym po...
Odsłon: 36
Grillowana karkówka z ziemniaczkami
Proste w przygotowaniu i pyszne.
Odsłon: 51