Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Smaczny pomysł na "Cebulowa zapiekanka z boczkiem"
Sernik zawsze dobry. Polecam.
Odsłon: 1728
Przepis dnia
Placuszki twarogowe z rodzynkami to pyszne danie na słodko, które wywodzi się...
Odsłon: 19549
Polecam wypróbowanie tego przepisu jeszcze przed Świętami. To jest ulubiony...
Odsłon: 2063
Sernik zawsze dobry. Polecam.
Odsłon: 1728
Przepis dnia
Placuszki twarogowe z rodzynkami to pyszne danie na słodko, które wywodzi się...
Odsłon: 19549
Polecam wypróbowanie tego przepisu jeszcze przed Świętami. To jest ulubiony...
Odsłon: 2063
Składniki
Mąkę przesiej na stolnicę, dodaj pokrojone masło. Wlej 1–2 łyżki zimnej wody. Dosyp sól (do smaku). szybko zagnieć. Z ciasta uformuj kulę, zawiń ją w folię spożywczą i włóż do lodówki na 30 min.
2. W tym czasie białe cebule obierz, posiekaj, zeszklij na rozgrzanym maśle. Boczek pokrój w kosteczkę. Dodaj do cebuli i chwilę podsmaż, przypraw. Zdejmij z ognia i pozostaw do przestudzenia. Czerwone cebule obierz, potnij w krążki. Zeszklij na oleju, przestudź.
Ser zetrzyj. Wymieszaj z mlekiem, śmietaną i jajkami. Masę przypraw do smaku solą, pieprzem, muszkatem, tymiankiem i szałwią, wymieszaj. Gruszki obierz, oczyść, potnij w kostkę i połącz z masą z białej cebuli. Szczypiorek opłucz, osusz, posiekaj niezbyt cienko. 2/3 dodaj do masy, wymieszaj.
Ciasto rozwałkuj. Formę do tarty wyłóż pergaminem, wylep plackiem. Ciasto ponakłuwaj widelcem. Na spodzie rozłóż masę cebulową, zalej sosem. Na wierzchu rozłóż czerwoną cebulę. Piecz 45 min w 180 st. Posyp szczypiorkiem.
Wersja z mięsem
Zapiekanka będzie mniej kaloryczna, gdy zrezygnujesz z boczku i dodasz do masy 30 dag zmielonego, podsmażonego filetu z kurczaka.Źródło: Tina