Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Smaczny pomysł na "Cebulowa zapiekanka z boczkiem"
Wyjątkowy w smaku, tradycyjny śledź w pysznej zalewie. W naszym domu raczej n...
Odsłon: 147
Na andrzejkowy wieczór postanowiłam po raz pierwszy w życiu przygotować steki...
Odsłon: 346
Szybka i pyszna sałatka na każdą okazję.
Odsłon: 10827
Wyjątkowy w smaku, tradycyjny śledź w pysznej zalewie. W naszym domu raczej n...
Odsłon: 147
Na andrzejkowy wieczór postanowiłam po raz pierwszy w życiu przygotować steki...
Odsłon: 346
Szybka i pyszna sałatka na każdą okazję.
Odsłon: 10827
Składniki
Mąkę przesiej na stolnicę, dodaj pokrojone masło. Wlej 1–2 łyżki zimnej wody. Dosyp sól (do smaku). szybko zagnieć. Z ciasta uformuj kulę, zawiń ją w folię spożywczą i włóż do lodówki na 30 min.
2. W tym czasie białe cebule obierz, posiekaj, zeszklij na rozgrzanym maśle. Boczek pokrój w kosteczkę. Dodaj do cebuli i chwilę podsmaż, przypraw. Zdejmij z ognia i pozostaw do przestudzenia. Czerwone cebule obierz, potnij w krążki. Zeszklij na oleju, przestudź.
Ser zetrzyj. Wymieszaj z mlekiem, śmietaną i jajkami. Masę przypraw do smaku solą, pieprzem, muszkatem, tymiankiem i szałwią, wymieszaj. Gruszki obierz, oczyść, potnij w kostkę i połącz z masą z białej cebuli. Szczypiorek opłucz, osusz, posiekaj niezbyt cienko. 2/3 dodaj do masy, wymieszaj.
Ciasto rozwałkuj. Formę do tarty wyłóż pergaminem, wylep plackiem. Ciasto ponakłuwaj widelcem. Na spodzie rozłóż masę cebulową, zalej sosem. Na wierzchu rozłóż czerwoną cebulę. Piecz 45 min w 180 st. Posyp szczypiorkiem.
Wersja z mięsem
Zapiekanka będzie mniej kaloryczna, gdy zrezygnujesz z boczku i dodasz do masy 30 dag zmielonego, podsmażonego filetu z kurczaka.Źródło: Tina