Do góry

Dania główne Przepis na:

Chleb z orzechami na zakwasie

Chleb z orzechami na zakwasie

Autor:

Przepisów i artykułów: 1545 Ocena: 13234

Dodano:

Odsłon: 1

Przepis wart wypróbowania: "Chleb z orzechami na zakwasie"

Składniki

  • Na zakwas: 2 szklanki mąki żytniej pełnoziarnistej (typ 2000)
  • 2 szklanki przegotowanej wody. Na zaczyn: 3 dag zakwasu
  • 14 dag mąki żytniej (typ 720)
  • 17 dag wody. Na 32 dag mąki żytniej
  • 45 dag mąki pszennej (typ 750)
  • 45 dag wody
  • 20 dag orzechów włoskich
  • 2 dag soli
3-4 os. 60 min łatwe przystępne
Reklama
Reklama
Chleb z orzechami na zakwasie

Przygotowanie

  1. Przygotuj zakwas. Do dużego wyparzonego i wytartego do sucha słoika wsyp 1 szklanki mąki żytniej, wlej 1 szklanki przegotowanej wody o temp. pokojowej i dokładnie wymieszaj. Słoik przykryj gazą i odstaw w ciepłe miejsce na 24 godz. Po tym czasie dokarm zakwas, czyli ponownie dodaj pół szklanki mąki oraz pół szklanki wody, wymieszaj i odstaw na 24 godz. Czynność powtórz 3 i 4 dnia. Po ok. 3 godz. od ostatniego dokarmiania zakwas jest już gotowy do użycia.

  2. Potem zakwas należy dokarmiać codziennie – wystarczą 2 łyżki mąki i 2 łyżki wody. Jeśli chleb nie będzie pieczony zbyt często, zakwas przechowuj w lodówce (max. 10 dni). Po tym czasie wyjmij, zostaw na 2-3 godz. w temp. pokojowej i dokarm (2 łyżki mąki i 2 łyżki przegotowanej wody). Po 3 godz. będzie gotowy do wypieku chleba.

  3. Przygotuj zaczyn. Wszystkie dokładnie wymieszaj. Przykryj i odstaw na 12-16 godzin (w temperaturze pokojowej). 

  4. Do przygotowanego wcześniej zaczynu dodaj przesiane mąki, sól oraz wodę. Zagnieć jednolite, elastyczne ciasto, na koniec wsypując orzechy. Ciasto przykryj i odstaw na 60 min. Następnie ponownie zagnieć, przykryj i odstaw na kolejne 60 min, by wyrosło. Ciasto podziel na dwie części.

  5. Z każdej uformuj podłużny bochenek. Przełóż je na blachę wyłożoną papierem do pieczenia, zachowując między nimi odstępy. Przykryj i odstaw w ciepłe miejsce na ok. 2 godz. Piecz 15 min w temperaturze 240°C. Następnie zmniejsz temperaturę do 220°C, piecz 20 min.

  6. Po tym czasie zmniejsz temperaturę do 200°C i piecz jeszcze 15 min.

  7. (bez czasu oczekiwania): 30 minut. Porcja: 200 kilokalorii

    Źródło: Świat i Ludzie

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (0)

Dodaj komentarz

Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe
Bądź pierwszy. Napisz coś miłego!

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń