Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Sprawdzony przepis na "Chlebki tureckie"
Kruche ciasto ze śliwkami. Idealne do popołudniowej kawki. Ciasto jest bardzo...
Odsłon: 22662
Marry me chicken (kurczak "wyjdź za mnie") to pyszne i aromatyczne danie z ku...
Odsłon: 15006
Tonkatsu kotlet to chrupiący na zewnątrz i soczysty w środku kotlet schabowy...
Odsłon: 4773
Lekkie ciasto z kiwi bez pieczenia to idealna propozycja na letnie, upalne dn...
Odsłon: 44918
Chrupiące mięsko w wyjątkowym piwnym sosie. Z dodatkiem ziemniaków i ogórka k...
Odsłon: 669
Pyszne, puszyste ciasto marchewkowe z nutą czekolady. * Jeśli wolisz klasyc...
Odsłon: 742
Kruche ciasto ze śliwkami. Idealne do popołudniowej kawki. Ciasto jest bardzo...
Odsłon: 22662
Marry me chicken (kurczak "wyjdź za mnie") to pyszne i aromatyczne danie z ku...
Odsłon: 15006
Tonkatsu kotlet to chrupiący na zewnątrz i soczysty w środku kotlet schabowy...
Odsłon: 4773
Lekkie ciasto z kiwi bez pieczenia to idealna propozycja na letnie, upalne dn...
Odsłon: 44918
Chrupiące mięsko w wyjątkowym piwnym sosie. Z dodatkiem ziemniaków i ogórka k...
Odsłon: 669
Pyszne, puszyste ciasto marchewkowe z nutą czekolady. * Jeśli wolisz klasyc...
Odsłon: 742
Składniki
Przepis przysłała Bożena Badach z Halinowa.
Farsz: pieczarki pokrój, marchewkę zetrzyj na tarce o grubych oczkach. Cebulę posiekaj, podsmaż na patelni na dwóch łyżkach oleju. Dodaj pieczarki i marchewkę, podduś. Kurczaka pokrój w kostkę, podsmaż na pozostałym oleju na drugiej patelni. Posyp solą, pieprzem i curry. Dodaj do pieczarek razem z koncentratem pomidorowym, przypraw, wymieszaj. Chwilę podduś, ostudź.
Ciasto: mąki przesiej, dodaj otręby. Drożdże wymieszaj z cuk rem, łyżką mąki i kilkoma łyżkami ciepłej wody. Gdy wyrosną, dodaj do mąki, wlej olej, wsyp cukier i sól, zagnieć ciasto, wlewając wodę (powinno być elastyczne).
Gdy ciasto podwoi objętość, lekko zagnieć, odstaw na kilka minut. Podziel na 8 części, uformuj owalne placuszki, boki zlep. Środki napełnij farszem, posyp startym serem. Piecz 15-20 minut w temp. 175°C.
Czas przygotowania 60 min, ilość porcji 8, cena za porcję 1,90 zł.Źródło: Chwila dla Ciebie