Do góry

Dania główne Przepis na:

Chlebki tureckie

Chlebki tureckie

Autor:

Przepisów i artykułów: 2250 Ocena: 19074

Dodano:

Odsłon: 7

Sprawdzony przepis na "Chlebki tureckie"

Składniki

  • 40 dag mąki pszennej
  • 10 dag mąki pszennej pełnoziarnistej
  • 4 dag świeżych drożdży
  • 3 łyżki otrębów pszennych
  • 3 łyżki oleju
  • łyżeczka cukru
  • łyżeczka soli. pierś kurczaka
  • pół kg pieczarek
  • marchewka
  • olej
  • cebula
  • duża łyżka koncentratu pomidorowego
  • sól
  • curry
  • pieprz
  • ostra i słodka papryka
  • 10 dag startego żółtego sera
3-4 os. 60 min łatwe przystępne
Reklama
Reklama
Chlebki tureckie

Przygotowanie

  1. Przepis przysłała Bożena Badach z Halinowa.

  2. Farsz: pieczarki pokrój, marchewkę zetrzyj na tarce o grubych oczkach. Cebulę posiekaj, podsmaż na patelni na dwóch łyżkach oleju. Dodaj pieczarki i marchewkę, podduś. Kurczaka pokrój w kostkę, podsmaż na pozostałym oleju na drugiej patelni. Posyp solą, pieprzem i curry. Dodaj do pieczarek razem z koncentratem pomidorowym, przypraw, wymieszaj. Chwilę podduś, ostudź.

  3. Ciasto: mąki przesiej, dodaj otręby. Drożdże wymieszaj z cuk rem, łyżką mąki i kilkoma łyżkami ciepłej wody. Gdy wyrosną, dodaj do mąki, wlej olej, wsyp cukier i sól, zagnieć ciasto, wlewając wodę (powinno być elastyczne).

  4. Gdy ciasto podwoi objętość, lekko zagnieć, odstaw na kilka minut. Podziel na 8 części, uformuj owalne placuszki, boki zlep. Środki napełnij farszem, posyp startym serem. Piecz 15-20 minut w temp. 175°C.

  5. Czas przygotowania 60 min, ilość porcji 8, cena za porcję 1,90 zł.

    Źródło: Chwila dla Ciebie

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (0)

Dodaj komentarz

Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe
Bądź pierwszy. Napisz coś miłego!

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń