Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Wypróbowany przepis na "Chłodnik z zielonego groszku"
Nie ma Święt Bożego Narodzenia bez piernika. Bardzo ważny jest miód dodawany...
Odsłon: 294
Lekkie ciasto z kiwi bez pieczenia to idealna propozycja na letnie, upalne dn...
Odsłon: 23102
Dzisiaj przychodzę do Was z przepisem na pyszne ciasto, które ozdobi niejedną...
Odsłon: 8903
Po powrocie z niezbyt udanego grzybobrania ugotowałam żurek z grzybami, bo ta...
Odsłon: 707
Nie ma Święt Bożego Narodzenia bez piernika. Bardzo ważny jest miód dodawany...
Odsłon: 294
Lekkie ciasto z kiwi bez pieczenia to idealna propozycja na letnie, upalne dn...
Odsłon: 23102
Dzisiaj przychodzę do Was z przepisem na pyszne ciasto, które ozdobi niejedną...
Odsłon: 8903
Po powrocie z niezbyt udanego grzybobrania ugotowałam żurek z grzybami, bo ta...
Odsłon: 707
Składniki
Umyj i osusz miętę. Oberwij z łodyżek listki.
Obierz cebulę i pokrój ją w bardzo drobną kostkę.
Stop w rondelku masło i wrzuć do niego cebulę. Zeszklij ją.
Wlej do rondla bulion, zagotuj, a następnie dodaj groszek. Przykryj i gotuj na wolnym ogniu ok. 10-15 minut.
Dodaj serek i połowę listków mięty, dopraw do smaku solą i pieprzem, zagotuj.
Ostudź zupę i przetrzyj ją przez sito.
Na gorącą patelnię wrzuć pokrojony w paski bekon. Smaż przez dwie minuty z każdej strony. Usmażony na złoto wyjmij i połóż na talerz wyścielony papierowym ręcznikiem, żeby obciekł tłuszcz.
Schłodź zupę w lodówce przynajmniej przez dwie godziny.
Tuż przed podaniem udekoruj listkami mięty i plasterkami bekonu.Źródło: Tele Tydzień