Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Pyszniutkie skrzydełka warte wypróbowania na święta lub niedzielny obiad. Pro...
Odsłon: 72
Polecam. Lekka, zdrowa sałatka. Nie tylko na śniadanie.
Odsłon: 1291
Pyzy ziemniaczane z farszem z mielonego mięsa wieprzowego. Ugotowane, okraszo...
Odsłon: 730
Polecam. Może być na śniadanie, może być na kolację. Samo dobro.
Odsłon: 289
Czyli dekonstrukcja postnych śledzi z ziemniakami.
Odsłon: 150
Pyszniutkie skrzydełka warte wypróbowania na święta lub niedzielny obiad. Pro...
Odsłon: 72
Polecam. Lekka, zdrowa sałatka. Nie tylko na śniadanie.
Odsłon: 1291
Pyzy ziemniaczane z farszem z mielonego mięsa wieprzowego. Ugotowane, okraszo...
Odsłon: 730
Polecam. Może być na śniadanie, może być na kolację. Samo dobro.
Odsłon: 289
Czyli dekonstrukcja postnych śledzi z ziemniakami.
Odsłon: 150
Składniki
Drożdże wymieszać z 2 łyżkami mleka lub wody (suszone dodajemy do mąki) i odstawić na ok. 5 min. Do miski przesiać mąkę. Gdy drożdże wyrosną połączyć je z mąką. Dodać resztę mleka i sól. Wyrobić gładkie, sprężyste ciasto. Uformować kulę, posmarować połową oliwy, opruszyc mąką, przykryć śiereczką i odstawić w ciepłe miejsce do wyrośnięcia. Resztą oliwy wysmarować blechę (dużą z pieca) i oprószyć mąką. Po wyrośnięciu ciasto zagnieść kilka razy, rozwałkować i wyłożyć na formę. Można zostawić do lekkiego wyrośnięcia lub od razu obłożyć dodatkami. Jako podkład pod składniki polecam szybki sos: -1/3 kostki rosołowej rozpuścić w 3/4 szklanki wody - dodać kilka łyżeczek koncentratu pomidorowego - doprawić ziołami Wszystko roazem zagotować.