Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Uszka z mięsem drobiowo -wieprzowym, idealne do barszczu czerwonego. Prosty...
Odsłon: 3778
Nie ma Święt Bożego Narodzenia bez piernika. Bardzo ważny jest miód dodawany...
Odsłon: 622
Budowanie domku z piernika, robienie pierniczków, to świetna zabawa. Poza tym...
Odsłon: 3815
Dzisiaj przedstawiam przepis na pasztet z warzywami takimi jak groszek, march...
Odsłon: 385
Tego tortu nie trzeba zbytnio rekomendować. To jest ciasto, które zawsze i ws...
Odsłon: 714
Uszka z mięsem drobiowo -wieprzowym, idealne do barszczu czerwonego. Prosty...
Odsłon: 3778
Nie ma Święt Bożego Narodzenia bez piernika. Bardzo ważny jest miód dodawany...
Odsłon: 622
Budowanie domku z piernika, robienie pierniczków, to świetna zabawa. Poza tym...
Odsłon: 3815
Dzisiaj przedstawiam przepis na pasztet z warzywami takimi jak groszek, march...
Odsłon: 385
Tego tortu nie trzeba zbytnio rekomendować. To jest ciasto, które zawsze i ws...
Odsłon: 714
Składniki
Drożdże wymieszać z 2 łyżkami mleka lub wody (suszone dodajemy do mąki) i odstawić na ok. 5 min. Do miski przesiać mąkę. Gdy drożdże wyrosną połączyć je z mąką. Dodać resztę mleka i sól. Wyrobić gładkie, sprężyste ciasto. Uformować kulę, posmarować połową oliwy, opruszyc mąką, przykryć śiereczką i odstawić w ciepłe miejsce do wyrośnięcia. Resztą oliwy wysmarować blechę (dużą z pieca) i oprószyć mąką. Po wyrośnięciu ciasto zagnieść kilka razy, rozwałkować i wyłożyć na formę. Można zostawić do lekkiego wyrośnięcia lub od razu obłożyć dodatkami. Jako podkład pod składniki polecam szybki sos: -1/3 kostki rosołowej rozpuścić w 3/4 szklanki wody - dodać kilka łyżeczek koncentratu pomidorowego - doprawić ziołami Wszystko roazem zagotować.