Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Takie danie można podawać z ryżem lub kaszą. Jest proste i szybkie do przygot...
Odsłon: 162
Propozycja na przekąskę lub danie główne, które można podać z frytkami lub ry...
Odsłon: 15540
Omlet to sposób na pyszne i sycące śniadanie, które doda nam energii na cały...
Odsłon: 167
Pieczona marchewka i pasternak to część tzw. roast dinner w Anglii, który skł...
Odsłon: 114
Takie danie można podawać z ryżem lub kaszą. Jest proste i szybkie do przygot...
Odsłon: 162
Propozycja na przekąskę lub danie główne, które można podać z frytkami lub ry...
Odsłon: 15540
Omlet to sposób na pyszne i sycące śniadanie, które doda nam energii na cały...
Odsłon: 167
Pieczona marchewka i pasternak to część tzw. roast dinner w Anglii, który skł...
Odsłon: 114
Składniki
Drożdże wymieszać z 2 łyżkami mleka lub wody (suszone dodajemy do mąki) i odstawić na ok. 5 min. Do miski przesiać mąkę. Gdy drożdże wyrosną połączyć je z mąką. Dodać resztę mleka i sól. Wyrobić gładkie, sprężyste ciasto. Uformować kulę, posmarować połową oliwy, opruszyc mąką, przykryć śiereczką i odstawić w ciepłe miejsce do wyrośnięcia. Resztą oliwy wysmarować blechę (dużą z pieca) i oprószyć mąką. Po wyrośnięciu ciasto zagnieść kilka razy, rozwałkować i wyłożyć na formę. Można zostawić do lekkiego wyrośnięcia lub od razu obłożyć dodatkami. Jako podkład pod składniki polecam szybki sos: -1/3 kostki rosołowej rozpuścić w 3/4 szklanki wody - dodać kilka łyżeczek koncentratu pomidorowego - doprawić ziołami Wszystko roazem zagotować.