Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Ciasto na pizze które wyjdzie każdemu a pizza smakuje jak z mega dobrej pizzerii:)
Proponuję przepis na pyszne i proste danie - kurczak w sosie słodko-kwaśnym,...
Odsłon: 402
Kluski z gotowanych ziemniaków i kartoflanki- najlepszy dodatek do sosu piecz...
Odsłon: 5068
Witam serdecznie :-) Dzisiaj polecam pyszny domowy salceson, zamiast golonki...
Odsłon: 26519
Proponuję przepis na pyszne i proste danie - kurczak w sosie słodko-kwaśnym,...
Odsłon: 402
Kluski z gotowanych ziemniaków i kartoflanki- najlepszy dodatek do sosu piecz...
Odsłon: 5068
Witam serdecznie :-) Dzisiaj polecam pyszny domowy salceson, zamiast golonki...
Odsłon: 26519
Składniki
Mąkę przesiewamy do miski przez sitko. Niecałe 0,5 szklanki mleka podgrzewamy by było ciepłe (ja podgrzewam w mikrofali 20sek) do podgrzanego mleka dodajemy drożdże i rozpuszczamy. Rozpuszczone drożdże dodajemy do mąki. Szybko podgrzewamy 1 szklankę wody by także była ciepła. Ciepłą wodę wlewamy do mąki. Dolewamy jeszcze 1 łyżkę oliwy lub oleju i wsypujemy 1 łyżeczkę soli. Wyrabiamy ciasto do momentu aż nie będzie lepić się do dłoni. Wyrobione ciasto odstawiamy w ciepłe miejsce na 1,5 godziny do wyrośnięcia.
Gdy minie już 1,5 godziny ciasto dzielimy na dwie części. Blachę podsypujemy delikatnie mąką i rozwałkowujemy pierwsza część ciasta. Następnie robimy pizze według uznania. Nie podaje reszty składników ale ja zwykle smaruje ciasto rozrobionym przecierem pomidorowym z ketchupem, posypuje przyprawą do pizzy, następnie posypuje odrobiną sera żółtego na to układam podsmażonego kurczaka w przyprawie do gyrosa na to resztę startego sera żółtego i przyprawę do pizzy oraz do gyrosa. Pizze należy piec w dobrze rozgrzanym piekarniku na maksymalnej temperaturze od 10 do 15 minut przy czym sprawdzając na jakim etapie pieczenia jest ciasto by go nie przypalić. W zależności od upodobań ciasto może być miękkie lub chrupiące. Z ciasta wychodzą 2 duże pizze. Smacznego:)