Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Ciasto na pizze które wyjdzie każdemu a pizza smakuje jak z mega dobrej pizzerii:)
Smaczne i proste w przygotowaniu kotlety mielone z mięsa wieprzowo - wołowego.
Odsłon: 177
Czasami można znaleźć bardzo apetyczne rzodkwie, są idealne do surówek.
Odsłon: 109
Smaczne i proste w przygotowaniu kotlety mielone z mięsa wieprzowo - wołowego.
Odsłon: 177
Czasami można znaleźć bardzo apetyczne rzodkwie, są idealne do surówek.
Odsłon: 109
Składniki
Mąkę przesiewamy do miski przez sitko. Niecałe 0,5 szklanki mleka podgrzewamy by było ciepłe (ja podgrzewam w mikrofali 20sek) do podgrzanego mleka dodajemy drożdże i rozpuszczamy. Rozpuszczone drożdże dodajemy do mąki. Szybko podgrzewamy 1 szklankę wody by także była ciepła. Ciepłą wodę wlewamy do mąki. Dolewamy jeszcze 1 łyżkę oliwy lub oleju i wsypujemy 1 łyżeczkę soli. Wyrabiamy ciasto do momentu aż nie będzie lepić się do dłoni. Wyrobione ciasto odstawiamy w ciepłe miejsce na 1,5 godziny do wyrośnięcia.
Gdy minie już 1,5 godziny ciasto dzielimy na dwie części. Blachę podsypujemy delikatnie mąką i rozwałkowujemy pierwsza część ciasta. Następnie robimy pizze według uznania. Nie podaje reszty składników ale ja zwykle smaruje ciasto rozrobionym przecierem pomidorowym z ketchupem, posypuje przyprawą do pizzy, następnie posypuje odrobiną sera żółtego na to układam podsmażonego kurczaka w przyprawie do gyrosa na to resztę startego sera żółtego i przyprawę do pizzy oraz do gyrosa. Pizze należy piec w dobrze rozgrzanym piekarniku na maksymalnej temperaturze od 10 do 15 minut przy czym sprawdzając na jakim etapie pieczenia jest ciasto by go nie przypalić. W zależności od upodobań ciasto może być miękkie lub chrupiące. Z ciasta wychodzą 2 duże pizze. Smacznego:)