Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Sprawdzony przepis na "Curry z indyka z jabłkami i chili"
Polecam. My bardzo lubimy.
Odsłon: 907
Czerwona papryka nadziewana mięsem mielonym, ryżem i warzywami duszonymi w so...
Odsłon: 4543
Smażona ryba w warzywach i sosie pomidorowym. Można ją przygotować kilka dni...
Odsłon: 1161
Z ryżu, pomidorów, czosnku i natki możemy wyczarować pyszną, aromatyczną potr...
Odsłon: 520
Polecam. My bardzo lubimy.
Odsłon: 907
Czerwona papryka nadziewana mięsem mielonym, ryżem i warzywami duszonymi w so...
Odsłon: 4543
Smażona ryba w warzywach i sosie pomidorowym. Można ją przygotować kilka dni...
Odsłon: 1161
Z ryżu, pomidorów, czosnku i natki możemy wyczarować pyszną, aromatyczną potr...
Odsłon: 520
Składniki
Mięso myjemy, osuszamy papierowym ręcznikiem i kroimy w średniej wielkości kostkę.
Jabłka przekrawamy na pół, usuwamy gniazda nasienne. Owoce kroimy w niezbyt grube półplastry, skrapiamy sokiem z cytryny. Obrane cebule siekamy w piórka. Papryczkę chili kroimy w cienkie krążki. Imbir obieramy ze skórki i ścieramy na tarce.
Na patelni lub w rondelku rozpuszczamy masło, dodajemy połowę wiórków kokosowych, zielone curry w proszku, chili, starty imbir, pokrojone w kostkę mięso, doprawiamy pieprzem, solą i smażymy kilka minut. Wlewamy sok jabłkowy, dopełniamy 300 ml wody i gotujemy 5–10 minut. Następnie dodajemy cebulę, jabłka i gotujemy jeszcze 5 minut.
Ryż gotujemy według przepisu podanego na opakowaniu. Rozkładamy do czterech misek i polewamy obficie curry. Posypujemy pozostałymi wiórkami kokosowymi.
Czas przygotowania 45 minut. Cena porcji ok. 4,20 zł
Wartość odżywcza porcji 530 kcal Białko 54 g/Tłuszcz 11 g/Węglowodany 56 gŹródło: Rewia