Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Przepis wart wypróbowania: "Cytrynowe szaszłyki"
Witam serdecznie :-) Dzisiaj polecam pyszne śledzie w sosie jogurtowo-koperko...
Odsłon: 2226
Puszysty sernik z dodatkiem mleka w proszku rozpływa się w ustach. Cieszy się...
Odsłon: 421421
Jest pyszna. Polecam na świąteczny obiad, na spotkanie rodzinne.
Odsłon: 2074
Witam serdecznie :-) Dzisiaj polecam pyszne śledzie w sosie jogurtowo-koperko...
Odsłon: 2226
Puszysty sernik z dodatkiem mleka w proszku rozpływa się w ustach. Cieszy się...
Odsłon: 421421
Jest pyszna. Polecam na świąteczny obiad, na spotkanie rodzinne.
Odsłon: 2074
Składniki
Mięso opłucz starannie pod bieżącą wodą, osusz na papierowym ręczniku kuchennym. Pokrój na paski, a potem każdy pasek w kostkę.
Przygotuj osiem drewnianych patyczków do szaszłyków, namocz je w wodzie. Nadziewaj kawałki kurczaka. Cytryny sparz wrzątkiem, dwie pokrój w plasterki i odłóż do dekoracji. Z trzeciej cytryny otrzyj skórkę i wyciśnij sok.
Na patelni rozgrzej oliwę. Włóż szaszłyki, smaż na złoty kolor po 3-4 minuty z każdej strony. Zdejmij z patelni. Dopraw sokiem i skórką z jednej cytryny, musztardą, solą, grubo utłuczonym czarnym pieprzem oraz cukrem.
Chlebki naan włóż do piekarnika. Ogrzewaj 6-8 minut w temperaturze 175 stopni. Gęstą kwaśną śmietanę wymieszaj z opłukanymi i poszatkowanymi listkami ziół (np. natki lub kolendry). Dopraw do smaku solą oraz pieprzem.
Szaszłyki podawaj z chlebkami naan i sosem. Dekoruj plastrami cytryny.
Czas ok. 30 min; porcja – 510 kcal, cena 5,40 zł, 4 porcje.Źródło: Świat kobiety