Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Oj tak, tak wiem zrobiłabym jakąś inną rybę. I zrobię, cierpliwości. Rozmyślam nad rybą na Wigilię, którą spędzamy w gronie przyjaciół od lat. Ostatnio robiłam właśnie tego łososia. W tym roku chyba zrobię karpia.
Przepis na pyszne naleśniki pomarańczowe, które wypełnia serowe nadzienie z d...
Odsłon: 2530
Pieczone buraczki z dodatkiem przyprawy za;atar i pieczona z kuminem i papryk...
Odsłon: 2529
Tradycyjna, wyjątkowa śląska zupa, która jest zdrowa, pełna smaku i sycąca, i...
Odsłon: 501
Sałatka letnia z pomidorów i cytrusów z malinami i morelami.
Odsłon: 1382
Przepis na pyszne naleśniki pomarańczowe, które wypełnia serowe nadzienie z d...
Odsłon: 2530
Pieczone buraczki z dodatkiem przyprawy za;atar i pieczona z kuminem i papryk...
Odsłon: 2529
Tradycyjna, wyjątkowa śląska zupa, która jest zdrowa, pełna smaku i sycąca, i...
Odsłon: 501
Sałatka letnia z pomidorów i cytrusów z malinami i morelami.
Odsłon: 1382
Składniki
SOS CHRZANOWY: słoiczek białego chrzanu, 1 łyżka majonezu, 4 krople cytryny, 2 łyżki cukru.
Łososia myje i osuszam. Nacieram solą oraz oliwą z oliwek wymieszaną z czosnkiem, rozmarynem i tymiankiem. Układam w formie do pieczenia tart, którą również nasmarowałam oliwą. Cytrynę kroję w plasterki i umieszczam na łososiu, głębiej wkładam całe ząbki czosnku. Jeżeli macie taką możliwość to najlepiej żeby łosoś tak przygotowany poleżał przez parę godzin. Tak przygotowaną rybę piekę przez około 30 minut w 180 stopniach. Na patelnię wrzucam płatki migdałów, uważam żeby ich nie przypalić a jedynie lekko zarumienić. Posypuje nimi wierzch łososia. Do tej ryby oprócz sosu bazyliowego, idealny jest sos chrzanowy. Jeżeli macie gotowy chrzan, to wystarczy wymieszać go z 1 łyżką majonezu, cukru i kilku kropel cytryny.