Do góry

Dania główne Przepis na:

Czerwone risotto

Czerwone risotto

Autor:

Przepisów i artykułów: 3277 Ocena: 28016

Dodano:

Odsłon: 9

Sprawdzony przepis na "Czerwone risotto"

Składniki

  • 3 średnie buraki
  • pieprz
  • 2 marchewki
  • oliwa
  • sól
  • chili
  • 1 mała cebula
  • 3/4 szklanki ryżu arborio
  • 1/4 szklanki czerwonego wina stołowego
  • 1
  • 5 szklanki bulionu warzywnego
  • 10 dag żółtego sera
  • świeże zioła do dekoracji (tymianek
  • oregano)
3-4 os. 60 min łatwe przystępne
Reklama
Reklama
Czerwone risotto

Przygotowanie

  1. Nagrzej piekarnik do temp. 220 st. Buraki umyj, obierz i pokrój w grubsze plasterki. Oczyszczone marchewki pokrój ukośnie w plastry. Warzywa rozłóż na pokrytej pergaminem blasze. Skrop je oliwą, oprósz solą, pieprzem i chili.

  2. Blachę wstaw do nagrzanego piekarnika na 15-20 minut. Po tym czasie pieczone warzywa powinny się zrumienić, ale pozostać twardawe i lekko chrupiące.

  3. W rondlu z odczepianą rączką rozgrzej łyżkę oliwy, wrzuć obraną i drobno poszatkowaną cebulę. Smaż, aż się zeszkli. Wsyp ryż. Smaż, mieszając, ok. 1 minutę.

  4. Wlej czerwone wino i, wciąż mieszając, smaż do momentu, aż alkohol odparuje. Dodaj pieczone czipsy z buraków. Całość zalej bulionem, wymieszaj. Dopraw do smaku solą i pieprzem.

  5. Przykryj rondel żaroodporną pokrywką (odczep rączkę) lub folią aluminiową. Wstaw do piekarnika. Piecz 20-25 min w 180 st. Wyjmij, posyp startym na tarce serem. Udekoruj świeżymi ziołami, podawaj z czipsami z marchwi.

  6. porcje, czas ok. 60 min; porcja – 220 kcal, cena 2,50 zł.

    Źródło: Świat kobiety

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (0)

Dodaj komentarz

Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe
Bądź pierwszy. Napisz coś miłego!

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń