Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Sprawdzony przepis na "Czerwone risotto"
Prosty w przygotowaniu, puszysty i smaczny sernik. Sernik przygotowany na spo...
Odsłon: 137
Dzisiaj zapraszam Was na deser zero waste. Został mi otwarty serek mascarpone...
Odsłon: 747
Prosty w przygotowaniu, puszysty i smaczny sernik. Sernik przygotowany na spo...
Odsłon: 137
Dzisiaj zapraszam Was na deser zero waste. Został mi otwarty serek mascarpone...
Odsłon: 747
Składniki
Nagrzej piekarnik do temp. 220 st. Buraki umyj, obierz i pokrój w grubsze plasterki. Oczyszczone marchewki pokrój ukośnie w plastry. Warzywa rozłóż na pokrytej pergaminem blasze. Skrop je oliwą, oprósz solą, pieprzem i chili.
Blachę wstaw do nagrzanego piekarnika na 15-20 minut. Po tym czasie pieczone warzywa powinny się zrumienić, ale pozostać twardawe i lekko chrupiące.
W rondlu z odczepianą rączką rozgrzej łyżkę oliwy, wrzuć obraną i drobno poszatkowaną cebulę. Smaż, aż się zeszkli. Wsyp ryż. Smaż, mieszając, ok. 1 minutę.
Wlej czerwone wino i, wciąż mieszając, smaż do momentu, aż alkohol odparuje. Dodaj pieczone czipsy z buraków. Całość zalej bulionem, wymieszaj. Dopraw do smaku solą i pieprzem.
Przykryj rondel żaroodporną pokrywką (odczep rączkę) lub folią aluminiową. Wstaw do piekarnika. Piecz 20-25 min w 180 st. Wyjmij, posyp startym na tarce serem. Udekoruj świeżymi ziołami, podawaj z czipsami z marchwi.
porcje, czas ok. 60 min; porcja – 220 kcal, cena 2,50 zł.Źródło: Świat kobiety