Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Błyskawiczna, tania, łatwa w zrobieniu czeska zupa czosnkowa, która stawia na nogi ! Przepis zaczerpnęłam od Czeszki.
Nie ma Święt Bożego Narodzenia bez piernika. Bardzo ważny jest miód dodawany...
Odsłon: 939
Święta Bożego Narodzenia to czas pierniczków, pierników i innych smakołyków....
Odsłon: 4184
Pierniczki na miodzie gryczanym są pyszne, mięciutkie i bardzo aromatyczne. T...
Odsłon: 288
Proste, pyszne ciasto budyniowe z kokosem na ciasteczkach petit beurre, polan...
Odsłon: 790
Przepis dnia
Krokiety z mięsem z rosołu to doskonały pomysł na obiad. Mięso niezbyt smaczn...
Odsłon: 3645
Przepis dnia
Chicken burger z dodatkiem karmelizowanych pieczarek. Gorąco polecam!
Odsłon: 749
Nie ma Święt Bożego Narodzenia bez piernika. Bardzo ważny jest miód dodawany...
Odsłon: 939
Święta Bożego Narodzenia to czas pierniczków, pierników i innych smakołyków....
Odsłon: 4184
Pierniczki na miodzie gryczanym są pyszne, mięciutkie i bardzo aromatyczne. T...
Odsłon: 288
Proste, pyszne ciasto budyniowe z kokosem na ciasteczkach petit beurre, polan...
Odsłon: 790
Przepis dnia
Krokiety z mięsem z rosołu to doskonały pomysł na obiad. Mięso niezbyt smaczn...
Odsłon: 3645
Przepis dnia
Chicken burger z dodatkiem karmelizowanych pieczarek. Gorąco polecam!
Odsłon: 749
Składniki
Drobno posiekac cebulę i czosnek. Ziemniaki obrac, pokroic w kostkę.
Rozgrzac oliwę/olej/smalec co wolisz w garnku na zupę. Na rozgrzaną oliwę wrzuc cebulę i podsmażaj ją aż do uzyskania lekko złocistego koloru. Następnie dodaj pokrojony ( bądź wyciśnięty - jak wolisz) czosnek i zalej to wszystko gorącą wodą. Dodaj ziemniaki i kostki rosołowe, dopraw solą i pieprzem. Gotuj na małym ogniu aż do uzyskania miękkości ziemniaków.(p.s jak odparuje ci cześc zupy, możesz spokojnie dolac gorącej wody, tylko sprawdź później czego ew. brakuje czy czosnku czy soli itd.)
Gotową zupę podaną w miseczce, posyp z wierzchu garścią sera, ja użyłam pikantnej grany ( parmezan) ale gouda, edamski czy inny ser też będzie dobry. Możesz podac zupkę z grzankami i udekorowac pietruszką.
Zupa jest naprawdę pyszna, ja jestem kompletnym laikiem w kuchni, ale przy tym daniu można naprawdę eksperymentowac - zawsze mi wychodzi, robię ją bardziej na oko niż kropka w kropkę z przepisu, czasem urozmaicam a zawsze jest pyszna, to jest jej zaleta ;) Aha! Jak chcesz bardzo,bardzo ostrą czosnkową to 2 minuty przed ściągnięciem garnka z ognia, wciśnij 2,3 ząbki czosnku :)