Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Sprawdzony przepis na "Delikatne pulpeciki"
Nie ma Święt Bożego Narodzenia bez piernika. Bardzo ważny jest miód dodawany...
Odsłon: 519
Budowanie domku z piernika, robienie pierniczków, to świetna zabawa. Poza tym...
Odsłon: 3585
Karkówka z pieca będzie soczysta i bardzo aromatyczna, jeśli przygotujesz ją...
Odsłon: 4049
Sernik Izaura to efektowne ciasto, nazwane na cześć tytułowej bohaterki szale...
Odsłon: 30562
Nie ma Święt Bożego Narodzenia bez piernika. Bardzo ważny jest miód dodawany...
Odsłon: 519
Budowanie domku z piernika, robienie pierniczków, to świetna zabawa. Poza tym...
Odsłon: 3585
Karkówka z pieca będzie soczysta i bardzo aromatyczna, jeśli przygotujesz ją...
Odsłon: 4049
Sernik Izaura to efektowne ciasto, nazwane na cześć tytułowej bohaterki szale...
Odsłon: 30562
Składniki
50 min • Porcja 140 kcal • Przepis na 4-6 porcji
Do mięsa dodaję jajko, zmieloną lub zmiksowaną pietruszkę, drobno pokrojone marchwie, posiekaną gałązkę lubczyku (tylko liście), bułkę tartą. Całość dokładnie wyrabiam i formuję małe kulki.
Zagotowuję wodę z solą. Na wrzącą ostrożnie wkładam pulpeciki i gotuję ok. 20 min. Wyjmuję je, a na wywarze robię sos.
Do gotującego się wywaru wrzucam serek, mieszam, aż się rozpuści, dodaję przyprawy oraz pozostałe posiekane liście lubczyku i natkę pietruszki. Mąkę ziemniaczaną łączę z małą ilością zimnej wody i, mieszając, zagęszczam tym sos. Pulpeciki wkładam do sosu i gotuję 5 minut.Źródło: Kobieta i życie