Tylko chwili potrzeba by przenieść się w świat Azji... Delikatne kruche sajgonki wypełnione mięsem i warzywami a do tego delikatny ryż oraz biała kapusta.
Delikatne sajgonki z ryżem i surówką
Składniki
- 12 szt. papieru ryżowego
- 300 g mięsa mielonego
- 4 marchewki pkrojone w małe słupki
- 100 g grzybów Mun drobno pokrojonych w paski
- 50 g pieczarek drobno pokrojonych w paski
- 1 mała cebula pokrojona w małą kostke
- gotowy sos słodko-kwasny
- 400 g ryż chiński ugotowany
- 2 duże liście kapusty pokrojone w cienkie paski
- surówka z białej kapusty
- sos sojowy
- jajko
Składniki
- 12 szt. papieru ryżowego
- 300 g mięsa mielonego
- 4 marchewki pkrojone w małe słupki
- 100 g grzybów Mun drobno pokrojonych w paski
- 50 g pieczarek drobno pokrojonych w paski
- 1 mała cebula pokrojona w małą kostke
- gotowy sos słodko-kwasny
- 400 g ryż chiński ugotowany
- 2 duże liście kapusty pokrojone w cienkie paski
- surówka z białej kapusty
- sos sojowy
- jajko

Etapy przygotowania
Grzyby i pieczarki gotujemy do miękkości. Mięso doprawiamy solą i pieprzem i smażymy na małym ogniu. Pod koniec dodajemy marchewkę, kapustę, grzyby, pieczarki i chwile smażymy , zakrywamy pokrywką i dusimy około 3-5 minut. Przełożyć do miski i dodać jajko oraz parę łyżek sosu sojowego do smaku. Wymieszać.
Papier ryżowy namoczyć , poczekać aż zmięknie, następnie nakładać farsz i zawijając w rulonik. Na rozgrzany olej wrzucać sajgonki, smażyć na rumiany kolor.
Ugotowany ryż przełożyć do salaterki i odczekać chwile. Ostrożnie wyjąć na talerz (jak babkę z piasku) nałożyć sajgonki oraz porcję surówki , polać sosem. Smacznego
Przepis w Waszym wykonaniu (0)


Komentarze do przepisu (0)
Ostatnio komentowane przepisy

Czekolada z pomarańczami to prawdziwy rarytas – wiedzą o tym wszyscy miłośnic...
Odsłon: 22662
Ostatnio komentowane przepisy

Czekolada z pomarańczami to prawdziwy rarytas – wiedzą o tym wszyscy miłośnic...
Odsłon: 22662



Składniki
- 12 szt. papieru ryżowego
- 300 g mięsa mielonego
- 4 marchewki pkrojone w małe słupki
- 100 g grzybów Mun drobno pokrojonych w paski
- 50 g pieczarek drobno pokrojonych w paski
- 1 mała cebula pokrojona w małą kostke
- gotowy sos słodko-kwasny
- 400 g ryż chiński ugotowany
- 2 duże liście kapusty pokrojone w cienkie paski
- surówka z białej kapusty
- sos sojowy
- jajko
Grzyby i pieczarki gotujemy do miękkości. Mięso doprawiamy solą i pieprzem i smażymy na małym ogniu. Pod koniec dodajemy marchewkę, kapustę, grzyby, pieczarki i chwile smażymy , zakrywamy pokrywką i dusimy około 3-5 minut. Przełożyć do miski i dodać jajko oraz parę łyżek sosu sojowego do smaku. Wymieszać.
Papier ryżowy namoczyć , poczekać aż zmięknie, następnie nakładać farsz i zawijając w rulonik. Na rozgrzany olej wrzucać sajgonki, smażyć na rumiany kolor.
Ugotowany ryż przełożyć do salaterki i odczekać chwile. Ostrożnie wyjąć na talerz (jak babkę z piasku) nałożyć sajgonki oraz porcję surówki , polać sosem. Smacznego