Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Smaczny pomysł na "Delikatny królik w warzywach"
Przepis dnia
Zdecydowanie jest to najlepszy piernik jaki kiedykolwiek jadłam. Robię go od...
Odsłon: 1574
Doskonała baza do tortów i ciast z kremami. Biszkopt jest wilgotny, nie trzeb...
Odsłon: 81
Podstawę dania stanowi wysokiej jakości polędwica wołowa lub ligawa i mięso w...
Odsłon: 105
Przepis dnia
Zdecydowanie jest to najlepszy piernik jaki kiedykolwiek jadłam. Robię go od...
Odsłon: 1574
Doskonała baza do tortów i ciast z kremami. Biszkopt jest wilgotny, nie trzeb...
Odsłon: 81
Podstawę dania stanowi wysokiej jakości polędwica wołowa lub ligawa i mięso w...
Odsłon: 105
Składniki
Królika dokładnie umyj, osusz, a następnie podziel na niewielkie porcje. na marynatę połącz, np. miksując i natrzyj nią starannie królika. Przykryj mięso i włóż je do lodówki na 24 godziny. Po tym czasie mięso przełóż do brytfanki.
Umyj i obierz marchewki, pietruszkę i seler. Obierz z łupin cebulę i pokrój ją w półplasterki. Obłóż warzywami królika, dodaj kilka ziaren jałowca. Na wierzchu rozłóż pokrojone masło. Włóż to do rozgrzanego piekarnika i piecz pod przykryciem przez około 20 minut w temperaturze 200 st. C.
Kawałki mięsa obróć na drugą stronę. Podlej bulionem warzywnym. Zmniejsz temperaturę do 180 st. C, a następnie zdejmij pokrywkę, aby mięso ładnie się zrumieniło. Piecz jeszcze ok. 1,5 godziny do miękkości mięsa. Od czasu do czasu podlewaj je sosem, który się wytworzył.
Podawaj np. z pieczonymi ziemniakami i ulubioną surówką.
Przepis tygodniaŹródło: Tele Tydzień