Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Smaczny pomysł na "Delikatny królik w warzywach"
Schab w sosie koperkowym to danie, które smakuje o każdej porze roku, ale naj...
Odsłon: 34169
Zupa z wiśni zerwanych prosto z drzewa, świeżych i dorodnych to smak naszego...
Odsłon: 1381
Paszteciki krucho-drożdżowe w tym przepisie inspirowane są smakami i tradycyj...
Odsłon: 113609
Schab w sosie koperkowym to danie, które smakuje o każdej porze roku, ale naj...
Odsłon: 34169
Zupa z wiśni zerwanych prosto z drzewa, świeżych i dorodnych to smak naszego...
Odsłon: 1381
Paszteciki krucho-drożdżowe w tym przepisie inspirowane są smakami i tradycyj...
Odsłon: 113609
Składniki
Królika dokładnie umyj, osusz, a następnie podziel na niewielkie porcje. na marynatę połącz, np. miksując i natrzyj nią starannie królika. Przykryj mięso i włóż je do lodówki na 24 godziny. Po tym czasie mięso przełóż do brytfanki.
Umyj i obierz marchewki, pietruszkę i seler. Obierz z łupin cebulę i pokrój ją w półplasterki. Obłóż warzywami królika, dodaj kilka ziaren jałowca. Na wierzchu rozłóż pokrojone masło. Włóż to do rozgrzanego piekarnika i piecz pod przykryciem przez około 20 minut w temperaturze 200 st. C.
Kawałki mięsa obróć na drugą stronę. Podlej bulionem warzywnym. Zmniejsz temperaturę do 180 st. C, a następnie zdejmij pokrywkę, aby mięso ładnie się zrumieniło. Piecz jeszcze ok. 1,5 godziny do miękkości mięsa. Od czasu do czasu podlewaj je sosem, który się wytworzył.
Podawaj np. z pieczonymi ziemniakami i ulubioną surówką.
Przepis tygodniaŹródło: Tele Tydzień